Oloupili ho cestou z trhu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oloupili ho cestou z trhu

K loupeži došlo v kopcích Podkarpatské Rusi.
K loupeži došlo v kopcích Podkarpatské Rusi.  (ilustrační foto ara)

Na trhu si hospodář vydělal, jenže na jeho peníze měli zálusk lupiči. Ivana S. přepadli loupežníci v březnu 1925 poblíž městečka Nižní Verecki na bývalé Podkarpatské Rusi. A obrali ho o 5350 tehdejších československých korun.

Lup tehdy představoval například zhruba roční plat nižšího kancelářského úředníka. O případu psal deník České Slovo 5. dubna 1925. Ivan S. se vracel domů z trhu v Nižních Vereckách se zmíněnou tržbou. Když došel na samotu, zpozoroval dva muže. Ti ho obstoupili, ohrožovali ho nožem, přičemž jeden z nich křičel: „Tys našel moje peníze! Vrať je!“ Ivan S. se slovně bránil, peníze nenašel, nýbrž stržil na trhu, kde prodával hospodářská zvířata.

Ničemové ho ale o tobolku oloupili a utekli do polí, kde se k nim přidal třetí parťák. Rolník vše oznámil četníkům ve Volovci a muži zákona se blýskli dobrou prací. Zločince podle přesného popisu, který Ivan S. poskytl, vypátrali, dopadli a zatkli. Šlo o Šandora R. (30) z Burkasova, Michala M. (28) z Mukačeva a Michala D. z Rozvigova. „Při prohlídce u nich nalezeno z uloupených peněz 4250 Kč, jež byly vráceny majiteli. Ten poznal pachatele loupeže. Zločinci jsou ve vazbě v Mukačevě,“ uzavřelo České Slovo. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.