Boeing MAX 8 a MAX 9: »Uzemnění« doporučil už i výrobce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Boeing MAX 8 a MAX 9: »Uzemnění« doporučil už i výrobce!

SmartWings zákaz překvapil, ale nezaskočil. K dispozici mají dalších 40 letadel.
SmartWings zákaz překvapil, ale nezaskočil. K dispozici mají dalších 40 letadel. (Travel service )

»Nemocné « letouny Boeing 737 MAX 8 jsou zpátky v Česku. Po úterní stopce Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) dva české s 323 pasažéry na palubě musely přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Cestující se dostali domů ve středu večer náhradními letouny, následně dorazily i stroje, které nejprve nesměly nad Evropu a následně dostaly zákaz i v USA.

Zákaz vstupu do vzdušného prostoru zdůvodnila EASA haváriemi Boeingu 737 MAX v Etiopii a nad Jávským mořem. Ve středu večer zakázal jejich lety v USA prezident Donald Trump a následně doporučil všechny stroje tzv. »uzemnit« i jejich výrobce. „Boeing má nadále plnou důvěru v bezpečnost 737 MAX 8 a MAX 9. Z přemíry opatrnosti a snahy znovu přesvědčit veřejnost o bezpečnosti stroje se rozhodl dočasně odstavit z provozu celosvětovou letku 371 letadel 737 MAX,“ uvedl v prohlášení.

Domů prázdné
Bez zvláštního režimu proběhl i návrat strojů patřících české letecké společnosti Smartwings. „Přelet prázdných letounů Boeing 737 MAX 8 do Prahy povolovalo nařízení EASA. Po získání potřebných přeletových povolení od daných zemí let proběhl zcela standardně,“ potvrdila Aha! mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. V letce jich má dopravce sedm, do vzduchu nesmí. Po firmě Boeing bude požadovat odškodné. „Zvažujeme všechny právní kroky. Kompenzace budou otázkou jednání,“ dodala Dufková.

Černé skříňky zkoumají v Paříži
Takzvané černé skříňky z letadla zříceného v neděli u etiopské Addis Abeby (157 mrtvých včetně 4 Slováků) prozkoumají experti francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví v Paříži. Původně měly mířit do Německa, tamní odborníci ale vzhledem k nedostatečným zkušenostem s novým typem letadel to odmítli. První výstupy by měli odborníci získat do 24 hodin po stažení dat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.