Zdravotní prohlídky za volantem: Největší pokuta pro seniory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdravotní prohlídky za volantem: Největší pokuta pro seniory!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. ( Scom)

Mírně řečeno »s rozpaky« vnímají odborníci záměr na přitvrzení pokut řidičům – seniorům, kteří se vyhýbají povinným lékařským prohlídkám. Ministerstvo dopravy je chce zvýšit až na 25 tisíc korun!

Větší únava, pomalejší reakce, léky nepatřící za volant, roztržitost… I to jsou faktory, které ve statistikách nehodovosti přiřazují seniorům hned druhé místo za mladými a nevyježděnými řidiči. V předminulém roce šoféři nad 65 let způsobili téměř čtyři a půl tisíce nehod. A i když čísla oproti předchozím letům nijak výrazně nevybočují, od roku 2014 přibývá řidičů – seniorů, kterým byl kvůli zdravotní nezpůsobilosti odebrán řidičák. „V loňském roce to bylo 2 786 osob,“ sdělila Aha! Lenka Rezková z ministerstva dopravy.



Pokutami k prohlídce

Úřad pod vedením Dana Ťoka (60, za ANO) plánuje změny v bodovém systému a jednou ze změn – ačkoliv i nadále bez bodů – má být drakonické zvýšení pokut za jízdu bez zdravotní prohlídky. Na tu musí řidiči po dosažení 65 let. Zatímco dnes »nezpůsobilým« řidičům hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun, nová sankce má být 7 – 25 tisíc korun. „Vyšší sankce mají seniory přimět, aby prohlídku nevynechali,“ zdůvodnila to Rezková s ujištěním, že žádné další zpřísnění ve vztahu k řidičům – seniorům ministerstvo nechystá.

Ano, ale s ALE

Žádný z oslovených odborníků nutnost chodit na zdravotní prohlídky nezpochybňuje. Romanu Budskému z Týmu silniční bezpečnosti vadí ale třeba to, že plán na snížení nehodovosti seniorů je málo komplexní a stojí jen na vyšších pokutách. „Body jsou víc odstrašující. Když budete mít peníze, tak to zaplatíte, a je to za vámi. Než si body odčiním, tak to nějakou chvíli trvá. Zkvalitnit by se měly i prohlídky,“ míní Budský. Podle seniorských organizací jsou ale právě peníze ten největší problém.


Potřebují řídit
„Senioři auta potřebují, protože dopravní obslužnost veřejné dopravy v řadě měst je špatná a oni musí jezdit nakupovat daleko. Průměrná starobní penze je přes 13 tisíc korun, takže to by bylo likvidační,“ pozastavuje se nad výší pokut předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Ten také zpochybňuje, že jsou řidiči – senioři bez zdravotních prohlídek tak častým jevem. Pernes dodává: „Nebyli jsme součástí připomínkového řízení, nicméně my je (ministerstvo dopravy, pozn. red.) oslovíme, a pokud říkají, že je to potřeba, tak je to třeba zdůvodnit.“

Nebezpečné mlčení

A zdá se, že pořádně říznout by to chtělo do celého systému zdravotních prohlídek. „Tady je největší problém asi ten, že neexistuje povinnost, která by pacienta donutila sdělit, že se třeba léčí na psychiatrii. Jen vyplní čestné prohlášení,“ řekl Aha! Václav Šmatlák ze Sdružení praktických lékařů. Povinnost hlásit to praktikům nemají ani lékaři – specialisté. „Musím vědět, že můj pacient se neléčí pro těžké deprese, nebere léky, které mohou ovlivňovat jeho způsobilost k řízení. A pacient samozřejmě zamlčí to, co se mu hodí,“ uzavírá Šmatlák.

Hrozí i pojišťovny
Na prohlídku musí řidiči podle zákona v 65 letech, pak v 68 a pak každé dva roky. „Vyšetřuje se tlak, měří se zrak. To platí u pacienta, který netrpí žádnými speciálními onemocněními, která by musel posoudit ještě specialista,“ říká Václav Šmatlák. Ten také upozorňuje, že kromě pokut řidičům bez zdravotní způsobilosti hrozí v případě spáchání dopravní nehody i to, že se za ně pojišťovna »nepostaví«. „Pojišťovna může vůči řidiči uplatnit tzv. právo regrese, tj. žádá na něm uhrazení částky, kterou za viníka nehody poškozenému vyplatila,“ potvrzuje také Veronika Exnerová z České asociace pojišťoven.

Víte, že...
...loni vlastnilo řidičský průkaz 1 366 920 osob starších 65 let? Řidičů starších 80 let bylo 97 523

Přečtěte si
hajne
16. 3. 2019 • 10:36

Když zdravotní prohlídky tak pro všechny.Do 65 let každých 5 let očni prohlídky +psychyka.

adrrianka....@...
15. 3. 2019 • 17:42

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.