Seniora měli zranit v nemocnici v Chebu. Pavel Nejedlý (73) tvrdí: Tohle mi udělala sestra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Seniora měli zranit v nemocnici v Chebu. Pavel Nejedlý (73) tvrdí: Tohle mi udělala sestra!

Pavel Nejedlý
Pavel Nejedlý  (Foto Aha! – Dan Černovský, Pavel Nejedlý)

Měl zápal plic a skončil na interním oddělení nemocnice v Chebu. Domů se vrátil se strženou kůží na rukou a podlitinami. Pavel Nejedlý (73) z Chebu popisuje, že vše začalo kvůli jedné pilulce na spaní. Podle lékařské zprávy z nemocnice se dostal do sporu se zdravotní sestrou...   

Nemocničním lékařem nepředepsanou tabletku na spaní našla na jeho nočním stolku sestra 1. března večer. „Přinesl jsem si ji z domova. Ona udělala obrovský skandál, že prý »takoví ..., co nerespektují jejich léčbu, tam nemají co dělat«,“ tvrdil Aha! Nejedlý, že zdravotnice použila hanlivé oslovení.

Chtěl odejít domů

Tím však spor prý neskončil. Senior si sbalil věci, že podepíše revers, žádost o propuštění. „Když mi sestra řekla, že tam nemám co dělat, chtěl jsem odejít. Na sesterně jsem požádal, aby mi vyndaly kanylu. Na to na mě sestry spustily: »Nebudeš dělat bordel na oddělení!«,“ popsal šokovaný senior s tím, že kanylu mu vyndat odmítly a ani revers mu k podpisu nedaly. V nemocnici nechtěl už ale zůstat, vydal se proto pryč.

Potyčka se sestrou

„Už jsem byl skoro venku, když mě sestra doběhla a začala mě za ruce tahat zpátky. Zatáhla i za kanylu na levé ruce a jak byla přilepená náplastí, takhle jsem dopadl,“ ukazoval zafačovanou ruku. Na pravé má podlitiny po kanyle, kterou mu sestry následně napíchly.

Na psychiatrii a zase zpět

Pavel Nejedlý nevěděl, co má dělat, a zavolal proto policii. „Chvíli jednali se sestrami a pak mě nutili podepsat revers. Tekla mi krev, chtěl jsem nejprve ošetřit. Začali mi ale vyhrožovat, že mi dají pouta. Až pak mě vzali na chirurgickou ambulanci, kde mi ruce lékař ošetřil,“ vyprávěl. Doufal, že tím vše končí. „Jenže mě dovedli do sanitky a převezli na psychiatrii do Ostrova u Karlových Varů. Tam mě ale vyšetřili bez nálezu a cestoval jsem zpět,“ pokračoval. Propuštěn byl den nato.

Nemocnice: Mimořádná událost  *Potyčku připouští

Už 5. března Pavel Nejedlý vylíčil svůj zážitek do protokolu na chebské služebně policie. „Oznámení o incidentu jsme přijali, v současné době prověřujeme všechny skutečnosti případu,“ napsala Aha! policistka Kateřina Krejčí. Nejedlý měl v rukou propouštěcí zprávu z nemocnice, která sice uvádí, že mu byla stržena kůže a že došlo k potyčce, detaily ale chybí. „Událost je evidována jako mimořádná a byla také v rámci kontrolního systému nemocnice prověřována. Toto prověřování ale vyloučilo, že by došlo k násilí ze strany personálu vůči pacientovi,“ říká mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. A co tvrzení pacienta, že mu zdravotní sestra ve vypjaté situaci měla tykat, použít vulgární a nemístná slova? „Nemohu se vyjadřovat k tvrzením pana Nejedlého. Naše vnitřní šetření jeho interpretaci nepotvrdilo,“ dodal Podracký.

Ministerstvo zdravotnictví: Vlastní léky v nemocnici? NIKDY!

Jasné je, že Pavel Nejedlý udělal chybu. Během hospitalizace je za podání veškerých léků zodpovědná nemocnice – tedy i těch, které pacient užívá dlouhodobě. U sebe neměl mít žádnou vlastní pilulku. „S sebou si vezměte jejich seznam a rozpis. Pokud léky do nemocnice přinášíte, vezměte si je v původních baleních. Sestra je od vás převezme, označí je vaším jménem, během pobytu vám je bude podávat a při propuštění vám je vrátí. Netrvejte na tom, že léky budete užívat sami – je ve vašem zájmu, aby ošetřující lékař měl dokonalý přehled o všech lécích, které užíváte, i o době, kdy se tak stalo. Různé léky se mohou i nepříznivě vzájemně ovlivňovat,“ upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Když budete mít u sebe léky, může se k ním dostat spolupacient a dostat se do vážných problémů!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.