Pletenina do každé rodiny: Před 70. lety vznikl Jitex Písek - Oáza v šedi nevkusu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pletenina do každé rodiny: Před 70. lety vznikl Jitex Písek - Oáza v šedi nevkusu!

Kurátor výstavy Bohumír Bernášek.
Kurátor výstavy Bohumír Bernášek. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Prácheňské muzeum, Zdeněk Javůrek)

Od kojence po důchodce. Před revolucí všichni nosili oblečení z národního podniku Jitex Písek. Výkladní skříně pletařského průmyslu v socialistickém Československu.

Spodní prádlo, módní úplety, halenky, šaty, košile, dětské oblečení, teplákové soupravy, úbory na spartakiádu, oděvy z plyše, froté látky – to vše vyráběl jihočeský podnik a jeho pobočné závody. V dobách, kdy jediné lákavé oblečení nabízel jen Tuzex za bony, byla konfekce z Jitexu oázou v šedi nevkusu a v poloprázdných obchodech.

Od bavlny po šaty

„Byl budován jako vzorový podnik. Za bránou probíhal celý proces pletařské výroby. Z jednoho konce přijela bedna se surovou bavlnou ze Sovětského svazu a z druhého vyjely šaty. V dobách největšího rozkvětu pracovalo v píseckém podniku dva tisíce zaměstnanců, v pobočných závodech další tisícovka,“ řekl Bohumír Bernášek z Prácheňského muzea, které u příležitosti 70. výročí založení Jitexu připravilo rozsáhlou výstavu.

Zničila ho Čína

V 80. letech podnik vyráběl 12 až 15 tun úpletoviny denně. Po revoluci ho potkal stejný osud jako mnoho dalších českých fabrik. Jeho produkty vytlačil levný textil z Číny. Objekty se pronajímají, v provozu zůstala jen jedna hala, v ní 200 lidí vyrábí úpletové ošacení, funkční termoprádlo, froté prostěradla a další oděvy.

První byl silon

Jako první v ČSSR začal zpracovávat umělé vlákno – silon. Výrobky z tohoto materiálu byly žádané pro snadnou údržbu. Nemusely se žehlit, rychle schly a to českým ženám vyhovovalo. Doba ale pokročila a to, po čem toužili lidé v 50. letech, už v 70. letech nechtěli. Silon nebyl prodyšný a zákazníci začali upřednostňovat příjemnější směsi a úplety z bavlny.

Patent: Plenkové kalhotky

Jako první přišel Jitex s plenkovými kalhotkami z polyesteru. Byl to československý patent a pro upracované mámy na mateřské znamenal doslova revoluci. „Kalhotky Sandra byla bomba. Nikdo si už dnes nedovede představit, co obnášelo donekonečna převlékat mokré dupačky. Byla to vlastně první funkční textilie v Československu,“ řekla Aha! pamětnice Miluše Kolářová.

Přijel Brežněv i Těreškovová

V ukázkové fabrice si exkurze a významní hosté podávali dveře. Na výrobu úpletů se přijela podívat nejen delegace třeba z Ugandy, ale i prezident Sovětského svazu Leonid Ilijič Brežněv (†75), bývalá tkadlena a první žena ve vesmíru Valentina Těreškovová (81), kosmonaut Vladimír Remek (70) i olympijská vítězka Věra Čáslavská (†74).

Fenomén PPP

PPP je zkratka prodejny pletařského průmyslu, která byla otevřena v lednu 1968 v centru Písku. Lidé z celé země jezdili pro módní oblečení, kterého se zoufale nedostávalo. „V Písku sídlilo ředitelství pletařského průmyslu pro ČSSR a odsud řídilo další oděvní podniky. V dobře zásobených Péčkách bylo zboží ze všech závodů,“ uvedl Bohumír Bernášek z Prácheňského muzea.

První mažoretky

První mažoretky v Československu měl právě Jitex. „Vedoucí propagace chtěl oživit otevření podnikové prodejny, a tak vznikl soubor mažoretek. Musel žádat o povolení na okresním výboru strany. Soudruhům se to moc nelíbilo, bylo to moc západní. Ale vystoupení mělo úspěch,“ potvrdil Bernášek. Jeden čas soubor vedla i maminka modelky Šárky Kubelkové (45).

Víte, že...

...název podniku vznikl ze slov JIhočeské TEXtilie?

Výstava Jitex 70

Kde? Prácheňské muzeum Písek
Kdy? mimo pondělí 9:00 až 18:00, do 26. května
Za kolik? 40 Kč, děti, studenti a důchodci 20 Kč



Přečtěte si
Lubica258
9. 11. 2022 • 21:17

Já jsem hrozně ráda, kam se móda za ty roky posunula. Hlavně co se týče materiálu. Já nedám dopustit na bio bavlnu, a to jak pro sebe, tak halvně pro moji malou holčičku. Lepší materiál není, takže jí objednávám oblečení z http­s://ww­w.ta­maiti­.cz/det­ske-a-kojenecke-obleceni-z-biobavlny/ a materiál, vzory i tvar oblečení je perfektní.

milosgrigo...@...
6. 3. 2019 • 18:26

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.