Urny a mrtvoly vždycky zaberou aneb Když se krade nebožtík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Urny a mrtvoly vždycky zaberou aneb Když se krade nebožtík!

JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974)
JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974) (Foto Česká televize, ara)

Televizní seriál MOST! se stal fenoménem hned během prvních odvysílaných dílů. Kvůli neuchopitelnosti, černému humoru, absurditám a posouvání korektních zón. Poctivě vypointovaným finále byl funus Čočkina uprostřed sídliště a všeobecné usmíření. Zejména krádež urny se povedla. Podobně bizarní situace tu ale nebyla poprvé...

Scenárista Petr Kolečko se nenápadně sám vykradl, což ale není nakonec nic špatného. Když se model osvědčí, je dobré ho zopakovat. Takže už víme, že když se do příběhu přibere urna s popelem, anebo rovnou nebožtík a provádějí se s ním neetické a neuctivé kejkle, je o zábavu vždy postaráno.

JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974)

Nechceme moc žertovat, protože při natáčení tohoto filmu skutečně zemřel herec Jan Libíček. Ale ta komedie je natolik skvělá, že připomínáme krádež nebožtíka doktora Mráčka (Jaromír Hanzlík) přímo z pitevního stolu. Jana Vodičková se vplíží na prosekturu s hrníčkem, kde je Mráčkova dušička, a v napínavé scéně zavelí: „No tak, přelez!“ a dušička vpluje do dutiny ústní utopeného právníka a on romanticky ožívá. Hledá se mu oblečení, zřízenec omdlévá a vrátný hubuje. Elegantně uloupený nebožtík v režii Václava Vorlíčka.

KULOVÝ BLESK (1978)

Komedie o bytové devítisměně je vtipná už jen myšlenkou. Když se pak rozehrávají humorné situace, bránice blaženě trpí. Nakonec operní mistr Bílek zaklepe bačkorama, a je z toho dilema a panika. Kam s ním, v jakém bytě smí starý pán (s dobrou brazilskou kávou) umřít, aby nezhatil historickou mnohosměnu? Stěhují ho tedy na otomanu pod peřinou jako vzácný porcelánový set. Jenže divánek už si někdo zamluvil! A také se dva kusy nábytku zamění a pořád do toho někdo strká nos. Boží! Tandem Smoljak a Svěrák nikdy nezklamal.

OKRESNÍ PŘEBOR (2010)

Rovněž ikonický seriál z dílny dvojice Prušinovský – Kolečko si pohraje s popelem nebožtíka. Tentokrát už v prvním dílu a mnohem originálněji. Fotbalisté mají na přání vdovy vyspat popel zesnulého trenéra Pepíka Hnátka během mistrovského utkání do středového kruhu. To se jim příčí a rozhodnou se popel mrtvého nějakým způsobem nahradit. Nenapadne je nic lepšího než celou noc poctivě kouřit v klubovně, aby měli dostatek falešného popelu na vsyp do fotbalového pažitu. Ráno se nad plnými popelníky a v oblacích kouře všichni pozvrací. Ale scéna je to jako hrom.

Další příklady naleznete v tištěné verzi Aha!

Trailer - Teorie tygra

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.