Marian Lipták (29) sbírá staré mobily: Tímhle jsme telefonovali! Vzpomínáte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Marian Lipták (29) sbírá staré mobily: Tímhle jsme telefonovali! Vzpomínáte?

Sběratel Marian Lipták s nejcennějšími exponáty.
Sběratel Marian Lipták s nejcennějšími exponáty. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Fanouškem do mobilů je Marian Lipták (29) z Frýdku-Místku. Jenže! Nemá nejnovější technické vychytávky, moderní chytrý telefon v jeho sbírce nenajdete. Miluje totiž staré mobily značek Sony Erricsson a Siemens.

Mobily zaniklých značek sbírá nadšenec 11 let. „Ten nápad jsem dostal ve chvíli, kdy skončila výroba mobilů Siemens, jejíž řadu S jsem považoval za tu nejlepší. Začal jsem si sbírat výběhové modely od toho prvního po poslední,“ vzpomíná sběratel.

Sony Erricsson

Poté se Marian zaměřil i na telefony Sony Erricsson. „Zatím všechny modely ve svém držení nemám, ale snažím se. Měsíčně se mi daří získat dva nebo tři nové exempláře, chybí mi třeba Siemens SXG75 a SX2,“ pokračuje.

Kupuje v aukcích

Limitované, extravagantní, anebo zkušební typy se mu daří získávat především z internetových aukcí. „Nejlepší časy byly po krachu vývojového centra v Polsku. To by žně. Lidi to tam rozkradli a dávali mobily a doplňky pod cenou,“ směje se.

Mobil s podpisem Ronalda

Sbírka zahrnuje řadu rarit. První telefon s barevným displejem, dalším je první výsuvný telefon na světě Siemens S10. V jeho policch nechybí ani Siemens C75. Ten ovšem není obyčejný, nese podpis brazilského fotbalisty Ronalda. Speciální mobil ve tvaru pudřenky byl určený výhradně ženám. Módní, ale nepraktický.

Prototyp za 9000

Nejlevnější tlačítkové modely nosí sběrateli jeho kamarádi. Nic za ně nechtějí. Nejvíc dal za raritní mobil do sbírky 9 tisíc korun. Jednalo se o vzácný prototyp značky Siemens S68s označením 120.

Sběratel Marian Lipták z Frýdku-Místku ukazuje nejcennější kousky své sbírky



Přečtěte si
blaylockap...@...
23. 2. 2019 • 21:46

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.