Světoběžník Zikmund slaví STOVKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Světoběžník Zikmund slaví STOVKU!

Miroslav Zikmund slaví neuvěřitelných 100 let!
Miroslav Zikmund slaví neuvěřitelných 100 let! (Foto: Jakub Poláček)

Spisovatel, publicista, fotograf a cestovatel. Miroslav Zikmund, který se společně s Jiřím Hanzelkou (†82) stal legendou pro světoběžníky celého světa, dnes slaví 100 let! Aha! objevilo, že před 68 lety zachránil před jistou zkázou desítky vzácných cestopisů.

V roce 1951, po návratu z první dobrodružné cesty, dostali světoběžníci Hanzelka a Zikmund roční stipendium a na zámku Dobříš, který spravoval Svaz československých spisovatelů, psali knihy.


Ležely v konírně
„V konírně zámku našli hromady vyhozených knih z knihovny hrabat Colloredo-Mannsfeldů, mezi nimi i řadu cestopisů i s věnováním. Bylo jim to líto, a tak požádali, aby si některé mohli nechat pro studijní účely,“ popisoval Aha! cestovatel Mirek Náplava (52). Tím vzácné knihy zachránili před jistým zničením. Aby je však získali, museli paradoxně podepsat zápůjčku.

Kruh se uzavře

Miroslav Zikmund měl dosud vzácné cestopisy v knihovně svého domu ve Zlíně. Před nedávnem ho ale napadlo, že by se po letech mohl kruh uzavřít. „Když jsme je zachránili, mohli bychom je vrátit,“ svěřil se Zikmund. 36 knih dnes večer předá současnému majiteli dobříšského zámku Jerome Colloredo-Mannsfeldovi.

 

Jedinečný dárek:  Kniha a sto propisek
Velký narozeninový dárek přichystali Miroslavu Zikmundovi jeho přátelé – cestovatelé Petr Horký (46) a Miroslav Náplava (52). Už včera večer mu jako první gratulovali a obdarovali ho úpravou jeho vlastního cestopisu Sloni žijí do sta let. A k tomu připojili sto propisovacích tužek. Publikace je ode dneška na pultech knihkupectví. 

V tatrovce kolem světa
Rodák z Plzně začal po maturitě v roce 1938 studovat Vysokou obchodní školu. Už za války ale chystal společně se svým spolužákem a kamarádem Jiřím Hanzelkou zahraniční výpravy. Na první cestu, která trvala tři roky, se vydali v dubnu 1947. V legendární Tatře 87 dojeli až do Afriky a Jižní Ameriky. Nocovali na vrcholu Cheopsovy pyramidy, vystoupali na vrchol Kilimandžára, setkali se s Pygmeji či lovci lebek. O komunistickém převratu v Československu v únoru 1948 se dozvěděli v Belgickém Kongu. Uvažovali i o emigraci.

Na Cejlonu »osedlal« slona
Druhou cestu, při níž projeli Asii a Oceánii, podnikli v letech 1959 – 1964. Projeli Asii a Oceánii. Navštívili Turecko, Sýrii, Pákistán, Indii, Cejlon, Indonésii, Japonsko či Irák. V roce 1968 se však přidali na stranu reformních komunistů a s cestováním byl konec. Miroslav Zikmund vyjel znovu do zahraničí až v roce 1991. Tehdy se vydal do Japonska, v roce 1992 do Austrálie a v roce 1994 na Nový Zéland. V roce 1996 se zúčastnil expedice na Sibiř. 

Nejlepší cestopis
Na zámku v Dobříši bude dnes jako pocta Miroslavu Zikmundovi poprvé vyhlášena Cena Hanzelky a Zikmunda za cestopis roku. Akci pořádají cestovatelé Petr Horký, Miroslav Náplava a Vladimír Kroc. Ze třech nominovaných spisovatelů bude večer vyhlášen vítěz.

Syn cestovatele Miroslava Zikmunda (97): Tátu jsem jako dítě znal jen z knížek!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.