Královna romancí Rosamunde Pilcher (†94): Dědicům zanechala 5 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Královna romancí Rosamunde Pilcher (†94): Dědicům zanechala 5 miliard!

Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová
Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová (Profimedia.cz)

Psala už od sedmi let a za první krátkou povídku, kterou vydala v osmnácti letech, dostala něco málo přes čtyři stovky. Psaní nejdřív brala jako koníček, postupem času se z něj ale stal prvotřídní hřebec, který Rosamundě Pilcherové (†94) vydělal přes 5,1 miliardy korun!

Britská spisovatelka a jedna z nejúspěšnějších autorek konce tisíciletí dokázala prodat přes 60 milionů knih po celém světě. Další peníze se jí pak na konta hrnuly díky německé televizi ZDF, která přes stovku jejich romantických příběhů zfilmovala. Kritici sice jejím naivním dílům nemohli přijít na jméno, fanynky dychtící po romantice a happy endech však dokázaly spolehlivě přišpendlit k televizním obrazovkám. Jen v Německu prý její filmy zhlédlo přes 100 milionů diváků! A velké popularitě se těší i u divaček v Česku, kde se pravidelně vysílají.


Sex byl tabu

Přitom Pilcherová udělala díru do světa relativně pozdě – teprve až ve věku 63 let prozrazila s rodinnou ságou Hledači mušlí. Další knihy už ji ale vystřelily na vrchol a udělaly z ní královnu červné knihovny. Vždy sice psala o lásce, milostných trojúhelnících, ale nikdy ne o sexu.
Ona sama prý byla věrná jen svému manželovi Grahamovi (†92), po jehož boku strávila 62 let. „Měla jsem stovky kamarádů, s žádným z nich jsem ale nikdy nespala,“ dušovala se. Do Grahama se zamilovala na první pohled. Bylo jí 22 let, když se v roce 1946 brali, jemu 30. „Ros má ty nejkrásnější nohy, jaké jsem kdy viděl,“ říkal o ní.

Všechno dětem

Německý deník Bild uvádí, že jakmile Pilcherová vydělala tři miliardy korun, přepsala všechna autorská práva na knihy na svoje čtyři děti. A i když měla na účtu balík, nesmyslné rozhazování peněz se jí příčilo. Výčitky měla dokonce i tehdy, kdy si koupila večerní šaty za skoro 60 tisíc. „Je to plýtvání penězi,“ hlásila.
Než před devatenácti lety odešla do spisovatelského důchodu, vydělala si pořádný ranec peněz. Dle Bildu po sobě zanechala dědictví v podobě více než pěti miliard korun!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.