Zemřela Rosamunde Pilcherová (†94): Co jste nevěděli o královně romantických příběhů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zemřela Rosamunde Pilcherová (†94): Co jste nevěděli o královně romantických příběhů

Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová
Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová (Profimedia.cz)

Svět červené knihovny přišel o svou královnu. Ve věku 94 let zemřela slavná britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová, autorka romantických povídek a románů, u nichž se čtenářky a divačky dojímají už desítky let.

„Ještě o Vánocích byla v dobré kondici, na Nový rok pak onemocněla zánětem průdušek, ale čekali jsme, že se jako vždy zotaví,“ popsal deníku Guardian její nejstarší syn Robin Pilcher (68). „V neděli ale utrpěla mrtvici a už nenabyla vědomí,“ dodal.

Pilcherová sice psala naivní romantické příběhy, navíc stále se stejnými motivy, i přesto ale po světě prodala na 60 milionů knih (čtvrtinu z toho v němčině)! Ke slávě jí ale dopomohly i televizní adaptace. Zejména německá televize ZDF vytvořila na motivy jejích děl více než 100 filmů, které si oblíbily i divačky v Česku.

Mezi známé romantické příběhy, v nichž autorka často zachycovala život a prostředí svého domovského hrabství Cornwall, patří Hledači mušlí, Pustý dům, Letní hlasy, Kolotoč, Ve znamení blíženců, Jarní vánice nebo Návrat domů.

Tohle jste o ní věděli?

- Psala prý od sedmi let a první povídku vydala jako náctiletá.

- Prorazila až v 63 letech s rodinnou ságou Hledači mušlí. Román vyšel v r. 1987 a v žebříčku nejprodávanějších knih podle New York Times se držel 49 týdnů. Prodalo se přes 10 milionů výtisků!

- Prvních deset knih vydala pod pseudonymem Jane Fraserová.

- Po válce se provdala za skotského textilního obchodníka Grahama Pilchera, manželství jim vydrželo až do jeho smrti roku 2009.

- Psaní pověsila na hřebík v roce 2000.

- V roce 2002 dostala řád od královny Alžběty II. (92), ale i ocenění British Tourism Award za přínos pro turistiku - zejména Němci brali místa, o nichž psala, útokem.

- Měla čtyři děti, čtrnáct vnoučat a sedmnáct prapravnoučat.

- Syn Robin napsal několik knih podobného ražení jako ona.

Přečtěte si
josefvyskoc
8. 2. 2019 • 09:52

Z toho vzdy zamrazi, kdyz zemre mlady clovek !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.