Monika Mackovíková (45) bývalá šéfka IT firmy dnes peče tradiční buchty!
Měla dobře placenou prestižní práci, kterou by jí mnohé ženy mohly závidět. Přesto našla odvahu ze dne na den změnit svůj život a splnit si svůj sen. Dnes se Monika Mackovíková (45) z Bělkovic na Olomoucku věnuje pečení. Její specialitou jsou tradiční české a moravské buchty a koláče. Ať už ochutnáte ty s povidly, tvarohem nebo mákem, pokaždé budou vláčné, nadýchané a hlavně z kvalitních surovin.
Už od malička bavily Moniku cizí jazyky. Při výběru vysoké školy proto dlouho neváhala. „K oblíbené němčině jsem přidala ještě mateřský jazyk – češtinu – a dnes jsem hrdou absolventkou Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,“ usmívá se sympatická tmavovláska. Na dobu svých studijních let vzpomíná velmi ráda: „Byla to docela jízda. Hodně kultury, hodně cestování a spousta nových přátel, s nimiž se stýkám dodnes.“ Už tehdy byla dravá a ambiciózní. Věděla, že se chce věnovat akční práci, která ji bude naplňovat. Když se proto po promoci naskytla možnost zaměstnání u jedné z nejvýznamnějších regionálních firem zabývajících se informačními technologiemi (IT), neváhala. Zdálo se, že je to doslova osud.
Trénink pro podnikání
„Důležité pro mě bylo, jaká osobnost stojí v čele firmy. Nemohla bych pracovat pro někoho, v něhož bych neměla důvěru,“ vzpomíná Monika Mackovíková na své začátky v oblasti IT. „V tomto ohledu jsem měla vždy velké štěstí,“ dodává. A štěstí na sebe nenechalo dlouho čekat ani v osobním životě. Vdala se, zanedlouho otěhotněla a v průběhu následujících devíti let se jí narodili tři synové. Jak sama říká, po návratu z dlouhé rodičovské dovolené měla snad ještě větší „tah na branku“ než předtím. „Byla jsem lačná po nějakém větším pracovním zápřahu mimo domácnost a po nových pracovních výzvách. Ale to má asi každá žena, která se vrací z mateřské,“ vysvětluje Monika, která si přála všem dokázat, že mít malé děti není nějaký handicap. A co si předsevzala, to také udělala. Její původní zaměstnavatel jí totiž nabídl místo zástupkyně prorektorky pro vnější vztahy na nové soukromé vysoké škole. „Náplní mé práce bylo budovat dobré vztahy s veřejností, komunikovala jsem s médii,“ vzpomíná. Na nové pozici se však příliš dlouho neohřála a brzy se stala výkonnou ředitelkou menší IT firmy. „Tam jsem byla trochu osamocený voják na bojišti. Ale dnes to beru jako skvělý trénink pro vlastní podnikání,“ dodává Monika Mackovíková.
Ochutnávali synové i manžel
Na vedoucí pozici vydržela Monika tři a půl roku. Během té doby si stihla s manželem pořídit domek v malé vesničce Bělkovice-Lašťany jen pár kilometrů za Olomoucí. Ze zaměstnání se však vracela domů až pozdě večer a současně měla i pocit, že se stěhováním na venkov se trochu změnily i její priority. „Už jsem nechtěla pracovat pro někoho jiného. Nastal čas zkusit to sama na sebe,“ říká a vysvětluje: „Ještě když jsem pracovala v IT prostředí, tak jsem si uvědomila, že na trhu chybí buchty z poctivých surovin, které by si mohli ajťáci objednat k dopolední kávě, na semináře nebo schůze.“ Tak vznikla prvotní myšlenka Moničina nového byznysu. Nashromáždila recepty po babičce a mamince, přidala k nim i svoje vlastní, odzkoušené, a začala péct buchty a koláče. „Prvními dvorními ochutnavači byli synové a manžel,“ směje se. „Po dobrotách se vždy zaprášilo, tak jsem se do toho pustila naplno.“ A ačkoli se ne každá várka pečiva vždy povedla, Monika viděla, že zákazníkům její výrobky chutnají. V Bělkovicích si pronajala malou cukrářskou provozovnu a odtud pod značkou Buchty do firem a Buchty z Bělkovic rozváží své dobroty zákazníkům po celém kraji. V loňském roce dokonce vyhrála 3. místo v regionálním kole soutěže začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy. A kromě toho začíná pořádat kurzy pečení pro děti i dospělé.
Jak bojuje proti chemii? Čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.