Mráz přišel z Ruska: Na Šumavě naměřili –33,3 °C, jaké počasí nás čeká?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mráz přišel z Ruska: Na Šumavě naměřili –33,3 °C, jaké počasí nás čeká?!

Nejchladněji bylo na Šumavě.
Nejchladněji bylo na Šumavě. (Foto Sumava.net)

Nejchladnější noc zimy! Prožili jsme ji z pondělka na úterý, kdy teploty na Šumavě klesaly až pod minus třicet. Nejchladněji bylo na stanici Kvilda-Perla, kde naměřili –33,3 °C.

Mráz k nám pronikl z Pobaltí a Ruska a chladný vzduch ovládl celé území Česka. Nejníže teploty klesaly na jihozápadě v tzv. mrazových kotlinách. Na Kvildě padl o dva a půl stupně teplotní rekord pro tento den, který byl dosud –30,8 °C. Pořádná zima byla i na nedaleké Rokytské slati, rtuť teploměru tam klesla na –30,5 °C.

Mrzlo i ve městech

„Z větších měst se včera do mrazivého rána probudili například v Domažlicích nebo Chebu, kde bylo minus 14,5 stupně,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Podobné mrazy by nás v nejbližších dnech už čekat neměly. Proudit k nám bude teplejší vzduch z jihu a postupně se bude oteplovat. Už v pátek se dostanou nejvyšší denní teploty nad nulu, a v neděli naměříme dokonce až dvanáct stupňů.

Co je mrazová kotlina?

Jde o místo obvykle v horách, které je oproti svému okolí položeno níž a při jasné obloze a bezvětří do něj klesá okolní studený vzduch.

Jak bude?

Dnes: polojasno, mrznoucí mlhy. Den –3 až +4 °C.

Zítra: polojasno, mrznoucí mlhy, déšť nebo déšť se sněhem. Noc –7 až –3 °C, při vyjasnění –11 °C, den 0 až 4 °C, na jihu a jihovýchodě místy až 6 °C.

Pátek: oblačno až zataženo, občasné sněžení i mrznoucí srážky. Noc –3 až +1 °C, na východě –5 °C, den 2 až 6 °C.

Sobota: oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Noc –2 až +2 °C, den 4 až 8 °C.

Neděle: oblačno až zataženo, místy mrholení nebo slabý občasný déšť. Noc 0 až 4 °C, den 7 až 12 °C.

Tak k nám pronikl chlad

Mrazivý vzduch pronikl do Česka z Pobaltí a Ruska. Zasáhl celou střední Evropu. Zatímco u nás k ránu klesaly teploty i v nížinách k minus patnácti, v Německu či v Polsku ve stejnou chvíli naměřili tři nad nulou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.