Rami Malek: Freddie byl pro mě dar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rami Malek: Freddie byl pro mě dar

A tady se skutečnými Queeny: Brianem Mayem (vlevo) a Rogerem Taylorem.
A tady se skutečnými Queeny: Brianem Mayem (vlevo) a Rogerem Taylorem.  (Foto: Profimedia.cz, ara)

Díky roli zpěváka Freddieho Mercuryho (†45) ve filmu Bohemian Rhapsody se stal idolem, hvězdou, kterou dnes zná celý svět. V únoru navíc zaútočí i na Oscara. Nechybělo však moc a Rami Malek (37) by si Hollywood nejspíš prohlédl jen ze sedla motorky, na níž ještě před 15 lety rozvážel po městě pizzu. Herec je totiž ve skutečnosti uzlíček nervů, průšvihář, který se jen díky píli a odhodlání dokázal dostat až na samý vrchol.

Už od mala měl problém s tím, že nevěděl, kam patří. Jeho rodiče totiž pocházeli z Egypta a do Spojených států emigrovali až v roce 1978, tři roky předtím, než se Rami narodil. „Máma nechtěla odejít. Měla v Egyptě přátele,“ prozradil britskému deníku The Guardian Malek. „I já jsem se cítil trochu nesvůj. Věděl jsem, že vyrůstám v úplně jiném prostředí, než 95 % dětí kolem mě. A netušil jsem, jak s těmi pocity bojovat.“

Hollywood viděl díky pizze
Se svým exotickým původem se paradoxně smířil až díky herectví. K tomu poprvé »přičichl« už na střední škole, když začal navštěvovat hudebně- dramatický kroužek. „Tehdy jsem si uvědomil, že být tak trochu jiný je krásná věc. Že mám nějakou rodinnou historii, a ta je mou součástí,“ vysvětlil Malek, který se herectví rozhodl věnovat i na univerzitě. A to i přes silnou nevůli svých nejbližších. „Moje rodina je velmi inteligentní a kreativní. Bratr je učitel, sestra lékařka. Ode mě se asi očekávalo něco podobného,“ zavzpomínal herec na nelehké období, kdy byl s rodiči tak trochu na kordy. Rozporuplné pocity ještě umocňoval fakt, že ani během posledních let studií na vysoké škole nedostal žádnou pracovní nabídku. Všichni jeho spolužáci už zvesela točili. Jen on si stále přivydělával rozvozem pizzy po Hollywoodu a brigádami ve fastfoodech. „Začal jsem propadat depresím. Není to nic příjemného, když máte univerzitní diplom, ale můžete akorát tak smažit falafel,“ přiznal Malek. „Chtěl jsem pracovat v hollywoodských ateliérech, ne v restauracích.“ První velká příležitost měla přijít už záhy. Nebyl by to ale Rami, aby ji nedoprovázel nějaký průšvih...

První roli si zaplatil
V roce 2004 mu zazvonil telefon. Na druhém konci se ozvala vedoucí castingu pro seriál Gilmorova děvčata a nabídla Ramimu malou epizodní roli. Myslela si, že mluví s jeho agentem – a on jí to nerozmlouval. Když jí v závěru hovoru došlo, že Malek žádného agenta nemá, herec jí s grácií sobě vlastní opáčil: „Zatím sice žádného nemám, ale můžeme na tom zapracovat.“ Ramiho hereckou premiéru doprovázel ještě jeden trapas. Za roli Andyho v Gilmorkách totiž musel zaplatit 2 tisíce dolarů (v přepočtu asi 45 tisíc korun). Podmínkou účinkování v seriálu totiž bylo členství ve Sdružení televizních herců (SAG). A to Malek ještě neměl. Dluh se mu podařilo splatit až po pár letech. »Gilmorky« Ramimu nakonec otevřely cestu nejen na obrazovky, ale i na filmová plátna. V roce 2006 si zahrál faraona Ahkmenraha v komedii Noc v muzeu, objevil se také v obou pokračováních. Kromě toho dál účinkoval v oblíbených televizních seriálech. Během natáčení jednoho z nich se seznámil s Tomem Hanksem (62), který jej v roce 2011 obsadil do svého filmu Moje krásná učitelka.

Být jako Freddie
Když se Rami Malek před dvěma lety dozvěděl o castingu na roli Freddieho Mercuryho, okamžitě ho napadlo, že to musí být osud. Vždyť má se slavným zpěvákem tolik společného! A na konkurzu zazářil. „Nevím, jak se to stalo, ale když jsem přišel na casting, věděl jsem, že se dokážu pohybovat jako Freddie. Nejdřív se tomu všichni zasmáli, ale bylo jim jasné, že to tam prostě je,“ řekl herec časopisu Vanity Fair. Už teď je zřejmé, že Mercury je jeho životní rolí. Však toho kvůli ní dost obětoval. Nejdřív nabíral svaly v posilovně, a pak držel drastickou dietu. Učil se mluvit i zpívat s umělými zuby. Skoro rok se scházel s lidmi, kteří Mercuryho osobně znali. Strávil nekonečné hodiny sledováním živých koncertů skupiny Queen i hudebních dokumentů. Ne nadarmo. V lednu získal Zlatý glóbus a je jedním z horkých adeptů na Oscara. A kromě toho během natáčení poznal i svou lásku Lucy Boyntonovou (25), která ztvárnila Mercuryho přítelkyni Mary. „Role Freddieho pro mě byla skutečným darem,“ tvrdí dnes Malek. „Je to člověk, který se potýkal s každou částí své vlastní identity. A našel způsob, jak se stát jedním z nejodvážnějších a nejsebejistějších lidí, které vůbec náš svět může poznat.“ Že by se jím herec nechal inspirovat?



Přečtěte si
jima
27. 1. 2019 • 09:07

Hral perfektne, Oscara mu preji

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.