Osudná chyba skokana: Letěl 55 metrů bez padáku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Osudná chyba skokana: Letěl 55 metrů bez padáku!

Jak to jen mohl přežít?!
Jak to jen mohl přežít?! (Foto Kamera Chada Smithe, Facebook)

 B.A.S.E. Jumping je mimořádně nebezpečný sport plný adrenalinu a smrti... Vyžaduje neskutečnou koncentraci, roky zkušeností a přesný odhad výšky. Ale jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. A takové utnutí obvykle končí smrtí. Jeden šťastlivec na doverských útesech ale jisté smrti unikl doslova o centimetry!

Za svou kariéru úspěšně zvládl na 3000 tandemových seskoků a 230 skoků z pevných objektů. Ten 231. ho však téměř stál život. „Tolik jsem se soustředil na dobrý odraz, že jsem pokazil otevření padáku... Hodil jsem padáček pod sebe místo nad sebe. Hned mi bylo jasné, že je to celé špatně a už jsem se loučil s životem,“ popisuje Chad Smith (27) svůj hororový zážitek z bílého doverského útesu v jihovýchodní Anglii.


Málo času
Vlastní chybou tak nedal padáku dost času na to, aby se mu během letu z výšky pouhých 55 metrů – což je pro představu o 10 metrů míň než měří pražská Petřínská věž – správně rozevřel. Jeho padák nabral vzduch opravdu až těsně nad zemí, což ho sice zbrzdilo a zachránilo od jisté smrti, nezabránilo to však těžkým zraněním.



Celý polámaný

V nemocnici mu našli čtyři zlomené obratle a frakturu pánve. Chad je ale bojovník a po 12 dnech v nemocnici za pomoci ortopedické pomůcky už začíná chodit.
Neohrožený odvážlivec z vozíčku ale už prohlašuje, že se o identický seskok pokusí ihned po uzdravení.

Smrtonosná past?
B.A.S.E. jumpingem se rozumí skákání z pevných objektů, B.A.S.E je zkratka z anglických slov Building (budova), Antenna (anténa), Span (most) a Earth (země, skála, útes). Jedná se o nebezpečný sport s velkým množstvím zaznamenaných úmrtí, dle statistik 43x riskantnější než parašutismus. Od roku 1981 registrují nejméně 328 obětí, z Čechů se např. o svah Sněžky zabil Martin Trdla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.