Patrik (14) z Přerova: Zamiloval si minulý režim?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Patrik (14) z Přerova: Zamiloval si minulý režim?!

Sběratel Patrik Horký se socialistickým plakátem.
Sběratel Patrik Horký se socialistickým plakátem. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Granko, Feminar, Dentacryl, Avisekt... Pamatujete si ještě tyto značky socialistické éry? Staly se koníčkem školáka Patrika Horkého z Přerova. Přestože ČSSR zná jen z vyprávění, nevzhledné obaly výrobků ho ale fascinují.

Unikátní sbírku předmětů ze 70. a 80. let minulého století představuje Galerie města Přerova. „Představujeme desítky exponátů z Patrikovy soukromé sbírky. Pamětníci se mohou přijít pokochat pohledem na šumáky, čtyřicetihaléřové pudinky, pivní láhve nebo si vybavit vůni tehdejších mýdel a pracích prášků,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová.


Začalo to zátkou
Se sbíráním předmětů z dob socialismu začal Patrik před dvěma roky. „Tehdy jsem u babičky našel starý vršek od kofoly. To mě hrozně zaujalo a protože mě historie baví, tak jsem začal pátrat po dalších předmětech z doby mládí mých prarodičů,“ řekl Patrik Aha!

Burzy i sklepy
Historické artefakty shání většinou na burzách nebo je dostává od kamarádů. Podniká však také dobrodružné výpravy do opuštěných sklepů či stavení. „Prolézám to většinou s mamkou nebo s dědou. Oni dávají pozor, aby se mi při tom hledání nic nestalo,“ prozradil  sběratel, který by si jednou přál mít vlastní muzeum.


Granko a Feminar
Za největší vzácnost na výstavě považuje původní kakao Granko, které se jako ryze český výrobek začalo vyrábět v roce 1979 a umělé mateřské mléko Feminar, které bylo spolu se Sunarem v době 70. a 80. let jedinou umělou výživou pro kojence.

Nejvíc dal za pudingy
Přestože sbírá staré nepotřebné věci, je koníček Patrika Horkého finačně velmi náročný. Například za pudinkové prášky, které v 80. letech stály 40 haléřů, dal 80 korun za kus.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.