Dům, kde zemřel Jan Palach: Luxusní sanatorium, klinika a ruina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dům, kde zemřel Jan Palach: Luxusní sanatorium, klinika a ruina

Jan Palach po smrti.
Jan Palach po smrti. (janpalach.cz)

 „Člověk se musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí,“ pronesl student Jan Palach (†20) právě tady. Ač popálený na 90 procentech těla se i v nemocničním v pokoji v nejvyšším patře snažil burcovat okupovaný národ z letargie. Tady také ze sežehlých plic naposledy bolestně vydechl. V budově, která půl století poté beznadějně chátrá.

Na oddělení popálenin pražské Vinohradské nemocnice v Legerově ulici byl Palach převezen čtvrt hodiny po svém šokujícím činu. 16. ledna 1969 se v půl třetí odpoledne na rampě Národního muzea polil benzinem, škrtl sirkou a jako hořící pochodeň se rozběhl po Václavském náměstí.
Zdejším lékařům bylo od první chvíle jasné: tohle nelze přežít. Mohli mu jen tišícími léky zmírnit utrpení. On je ale odmítal, aby měl čistou hlavu a dokázal vybudit lidi i ze smrtelného lůžka. A dařilo se mu to.


Davy před vchodem
„Bylo až neskutečné, kolik lidí stálo před budovou v Legerově ulici, kde bylo to příslušné oddělení. Ti lidé tam stáli hodiny s vážnými tvářemi dole v ulici. Mnoho lidí přinášelo dopisy, kytky, to jsme mu všechno nosili, aby viděl, že tomu lidé rozumí. Že to pochopili,“ vzpomínala jeho ošetřující lékařka a pozdější senátorka Jaroslava Moserová (†76).
Když Palach po třech dnech zemřel, museli jeho tělo z pietních důvodů z nemocnice odvážet tajně. Před budovou totiž stále čekaly zástupy. Dnes se před tímtéž domem, kde zemřel nejen Palach, ale i komunisty umučený páter Josef Toufar (†47), zastaví málokdo. Mohlo by mu totiž z chátrajícího domu s vymlácenými a zazděnými okny ještě něco spadnout na hlavu.


Památník načerno
Jen z nekonečných proudů aut posunující se v kolonách kolem si lze dobře prohlédnout alespoň zoufalý pokus designéra Otakara Duška. Ten sem před pěti lety umístil alespoň portréty obou mučedníků, protože mu vadilo, že se na zchátralé budově celé roky žádný památník neobjevil. „Myslím, že jim to tato společnost dluží,“ řekl tehdy.

Vládci Prahy: Kdo si počká...
Dvě spojené budovy s pohnutou historií vlastní pět let společnost United Corporation, která tu chtěla vybudovat hotel. V jejích strukturách jsou členové ODS, kteří straně posílali stotisícové dary. Údajně firma čeká na to, až se podaří zklidnit magistrálu. Tedy něco jako „až naprší a uschne“. A pražští politici hází odpovědnost jeden na druhého. Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové (45, ODS) stále platí tři roky stará dohoda s novými majiteli, že v rámci rekonstrukce vznikne pietní místnost věnovaná Palachovi a Toufarovi. „Bohužel však, majitel sanatoria čeká s rekonstrukcí na zklidnění Severojižní magistrály – a ta je vinou pražského magistrátu v nedohlednu,“ řekla Aha.

A co na to pražský primátor právě za Piráty, kteří stav před volbami kritizovali? Taky žádný velký tah na branku... „Zatím domlouváme schůzku s majitelem objektu bývalého Borůvkova sanatoria a termín ještě neznáme. Za magistrát by se měl účastnit zastupitel a radní Jan Chabr, a také předseda výboru pro územní rozvoj,“ řekl Aha! Zdeněk Hřib (37).

Jak šel čas s Legerovou ulicí číslo 61 a 63
*od 20. let minulého století: ve dvou spojených budovách provozoval soukromé sanatorium pro movitější klientelu doktor Vladimír Borůvka; údajně se tam prováděly také nelegální potraty
*1942: sanatorium nahradila klinika pro německé́děti ubytované́v protektorátu
*1948: po válce obnovené sanatorium bylo komunisty znárodněno
*1950: po krutém vyslýchání a mučení StB ve Valdicích tu zemřel páter Josef Toufar
*1953: otevřelo se zde Oddělení pro léčbu popálenin Kliniky plastické chirurgie poskytující péči na světové úrovni
*19. ledna 1969: po třech dnech tu zemřel student Jan Palach, který se na protest proti politickým poměrům upálil
*1983: dvojdům získala Akademie věd
*2007: vlastnické právo přechází na Hasičský záchranný sbor
*2015: kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci byl dům prodán za 42 milionů společnosti Reacabano, která jej přeprodala firmě United Corporation. Od té doby chátrá

Poslední tři dny v pekle
Popáleniny třetího a čtvrtého stupně na devadesáti procentech těla, žárem poničené plíce. S tím si nedokázalo tehdejší pracoviště v Legerově ulici, byť bylo na špičkové úrovni, poradit. Podle lékařů by Jan Palach (†20) neměl naději tohle přežít ani dnes, kdy medicína pokročila.
„Neumím si představit horší způsob odchodu ze života,“ řekla Palachova ošetřující lékařka Jaroslava Moserová. A dodala: „Že umře, bylo jasné, ale jestli to bude za tři dny, nebo za týden, to hodně záleželo na stupni poškození dýchacích cest. V lékařské terminologii to bylo poranění s životem neslučitelné.“ Podle ní se při takovém popálení zničí i nervy, takže kůže vlastně nebolí. „Ale bolí všechno, v těle nastává metabolický rozvrat. Proti němu se samozřejmě bojuje, to už se tehdy umělo a to se také dělalo. Z toho důvodu, aby se paralyzoval šok,“ vysvětlovala lékařka. Studentovu smrt po třech dnech tak přijala jeho ošetřovatelka Liana Hanusová s úlevou. „Už se netrápil. Chápal, že to nepřežije. Nemusela jsem mu říkat milosrdné lži, že se z toho dostane, abych mu ulehčila. Byl inteligentní a věděl, jak na tom je, když se bez naší pomoci nemůže ani pohnout. Měl spálené tělo, ale ne mozek,“ řekla.

Film jako pocta
Posledními měsíci života studenta se zabývá film Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka, který dnes ve 20 hodin uvede ČT1.

Na trailer filmu o Janu Palachovi se můžete podívat zde:



Přečtěte si
IngKecner
12. 1. 2019 • 12:54

K čemu jsou památníky? Byl by dnes snad spokojený?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.