Vyrazte na lyže bezpečně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vyrazte na lyže bezpečně!

...
... (archiv)

Hory zasypává sníh a lyžaři jsou celí nedočkaví. Na co nesmíte zapomenout, když se vydáváte do hor, co rozhodně nepodcenit a na co si dát pozor? Aha! vám poradí. 

Sněhová nadílka je teď velmi bohatá, takže se k obvyklým nástrahám hor přidává ještě zvýšené nebezpečí lavin. Sjezdovky jsou většinou bezpečné, výlet do terénu, ať už na běžkách, na skialpech nebo pěšky, si ale raději pečlivě rozmyslete a rozhodně počkejte na vhodnější počasí.

BĚŽKY
Na běžky je důležité se vhodně obléct a myslet i na to, že na konci výletu budete potřebovat suché a teplé oblečení.

SKIALPY
Skialpinismus získává rychle na popularitě. Není divu. Když je dost sněhu, dá se chodit kdekoliv. Třeba po kraji sjezdovky s nasazenou čelovkou poté, co skončil provoz vleku (vždy ale dávejte pozor na projíždějící rolby), nebo ve volném terénu v horách. „V takovém případě je ale nutné mít dobře nastudovanou trasu, vědět, jak se bude během dne vyvíjet počasí,“ říká horský vůdce Branislav Adamec, který v Česku zastupuje značku Dynafit. V batohu skialpinisty nesmí chybět »svatá trojice« – lopatka, sonda a lavinový vyhledávač a samozřejmě je nutné vědět, jak s nimi zacházet.

Zásady pro pohyb mimo sjezdovku:
➤ ideální je, když skupinu doprovází horský vůdce
➤ vždycky mějte s sebou nabitý telefon s uloženým číslem na místní horskou službu
➤ během túry si kontrolujte dostupnost signálu (pro případ nehody)
➤ jestliže se chcete skialpinismu věnovat soustavně, je dobré udělat si základní kurz a základní kurz lavinové prevence

SJEZDOVKY
I na sjezdovce je důležité oblečení. Moderní lyžařské oděvy (odolné proti profouknutí, proti prostupu vody a přitom dobře prodyšné a odvádějící pot) mnohé problémy řeší, nezapomínejte ale, že teplota na sjezdovce a v údolí se může poměrně dramaticky lišit. Helma by dnes už měla být na lyžích samozřejmostí, zvláště děti a snowboardisté pak často používají chránič páteře.



Nejčastější příčiny úrazů na sjezdovce:
➤ nevhodné, nebo špatně připravené lyže
➤ přecenění vlastních schopností
➤ srážka s jiným lyžařem nebo s předměty v bezprostřední blízkosti sjezdovky
➤ Každý, kdo se pohybuje na sjezdovce, musí dodržovat pravidla FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Pravidla jsou vyvěšena u každého vleku.

Oblečení podle typu aktivity:
Výlet v mírném tempu – je nutné teplejší oblečení
Sportovní jízda – lehké oblečení, ale je vhodné si vzít do ledvinky lehkou nepromokavou bundu a suché tričko pro všechny případy.

Vybavení na výlet:
Proteinová tyčinka, kousek čokolády, min. 3 dl vody, plně nabitý mobilní telefon. Vždycky si vezměte čepici a rukavice. Pro výpravu do terénu jsou vhodné běžky pro kombinované užití. I když jdete jen na několikahodinový výlet, ohlaste vždy někomu, kde se budete pohybovat a kdy se přibližně vrátíte. Samozřejmostí jsou také vhodně připravené lyže špatně namazané komplikují pohyb a zvyšují únavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.