Vraha usvědčila flinta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vraha usvědčila flinta

Lesy mezi Holicemi a Chocní se prý pytláky jen hemžily.
Lesy mezi Holicemi a Chocní se prý pytláky jen hemžily.  (ilustrační foto ara)

Devět let těžkého žaláře uložila porota chrudimského krajského soudu 11. září 1879 chalupníkovi Františku B. (47) z Vysoké u Holic. Ten 4. srpna téhož roku zavraždil četníka Karla Z. (†24). Jeho mrtvolu našly o šest dní později v lese u Rousínova dvě malé dívky.

Dle pitvy zemřel četník »následkem prostřelení hlavní tepny krční«. Národní listy 15. srpna 1879 psaly: „Dle všeho předcházela katastrofě tuhá rvačka mezi vrahem a četníkem. Na místě činu nalezen kus šlí, kterýž dle všeho četník vrahovi v zápasu utrhl, pak několik patronových slupek z lepenky, jakých užívá se při ručnicích dle soustavy Lefauchexovy. Šle a slupky staly se vrahovi osudnými. Bylo patrno, že Z. zastřelen některým pytlákem, jimiž se lesy mezi Holicemi a Chocní jen hemží. Četníci znali pytláky v okolí a udali, že lefauchku má z nich toliko František B. z Vysoké.“

Muži zákona šli najisto. B. byl z bitky s četníkem zraněn, ale zapíral. Prý se opilý pořezal o kosu. Proti otci svědčil i jeho syn (16), který mu po vraždě šil kůži na hlavě jehlou s nití. Vrah si odseděl necelé čtyři roky, zemřel 7. ledna 1883 v pražské Svatováclavské věznici. Ta stávala v dnešní Resslově ulici. Po vybudování pankrácké káznice byla zbořena.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.