Vánoční strom sloužil 35 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vánoční strom sloužil 35 let

Z jedné strany vypadá stále dobře. Sošný, rovný smrk v centru Volyně...
Z jedné strany vypadá stále dobře. Sošný, rovný smrk v centru Volyně... (Foto: Vlaďka Hradská, ara)

Od 80. let minulého století sloužil smrk jako výstavní vánoční strom v centru Volyně na Strakonicku. Sošný, rovný, vysazený před 65 lety, byl chloubou města. Teď půjde k zemi.

Dlouho platil za jeden z nejhezčích živých vánočních stromů v širokém okolí. Zatímco jiná města rok co rok řešila, jaký ozdobit, volyňští měli vystaráno. To se ale změní. Jen co zmizí osvětlení, půjde statný smrk k zemi. Je nemocný, navíc se začal povážlivě naklánět a hrozí, že spadne.

„Už před časem ho silný vítr málem vyvrátil a jeho kondice se začala viditelně zhoršovat. Dendrologický posudek potvrdil, že dlouho nevydrží. Proto bude v nejbližší době pokácen,“ shodli se radní.
Současně rozhodli, že příští vánoční strom bude přivezen z městských lesů a ukotven na náměstí Svobody. Obyvatelé se s oblíbeným stromem symbolicky rozloučili začátkem svátků koncertem. Z pokáceného dřeva zřejmě budou vyrobeny lavičky.

Smrk v číslech
1954 – v tomto roce byl vysazen
17 – tolik metrů je vysoký
226 centimetrů je obvod kmene metr nad zemí

Na záběry z loupeže ve Volyni se můžete podívat zde: 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.