Zajímavá výstava ve Zlíně: Tak se bydlelo u Bati | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zajímavá výstava ve Zlíně: Tak se bydlelo u Bati

Tomáš Baťa
Tomáš Baťa (Foto: )

Domov, který by byl pýchou... To je název výstavy ve zlínském muzeu, která přibližuje, jak se firma Baťa starala ve Zlíně o bydlení svých zaměstnanců. Ještě do této neděle můžete nahlédnout do tajů bydlení Baťových zaměstnanců.

Kdo přijde, pozná historii legendární bytové výstavby. Cihlové domky patří mezi dominanty Zlína. Teď jsou vůbec poprvé vystaveny interiérové celky ze sbírek muzea. Dokreslují bydlení baťovského i nebaťovského stylu první republiky. K zajímavostem patří například nadčasová kuchyně, ve které vládla žena architekta Vladimíra Karfíka.

Červená a zelená. Domky, tovární budovy, trávníky a stromy. Zlín je výjimečným městem, protože byl takřka celý vytvořen podle představ Tomáše Bati a jeho nástupce Jana Antonína Bati o dokonalém spojení soukromého a pracovního života. První firemní domky byly postaveny už v roce 1912, ovšem později musely ustoupit rozšiřování továrny. Továrník chtěl, aby se zaměstnanci nevyčerpávali dojížděním do práce, proto jim zajistil bydlení co nejblíže fabriky. Ve zlínských částech Letná, Podvesná, Zálešná, Nad Ovčírnou, Lazy či Díly tak postupně vyrostlo přes dva tisíce staveb typickou cihlovou fasádou.

V prvních obytných koloniích v letech 1921 1931 se objevily nejprve čtvrtdomky, kde nalezly ubytování čtyři rodiny. Poté se stavěly půldomky pro dvě rodiny se zahrádkou, což je nejrozšířenější typ. Nejvyšším standardem byly jednodomky, naopak svobodní muži bydleli na svobodárnách.


Stavěl tu i Kotěra
Ve Zlíně působili mnozí významní architekti. Třeba Jana Kotěru povolal majitel závodů už kvůli výstavbě své vily. Na něj pak navázal jeho žák František Lýdie Gahura. Dále se na obrazu Zlína podíleli i Vladimír Karfík, Miroslav Lorenc či Miroslav Drofa. Firma Baťa v roce 1935 vyhlásila mezinárodní soutěž na vzorový dvojdomek pro výstavbu.

Víte že...
...v říjnu 1926 měl Zlín 10 tisíc obyvatel a 25. srpna 1927, podle historických novin Sdělení, již více než 14 tisíc?


Kde, kdy, za kolik
*Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín
*otevřeno do 6. ledna od 10 do 18 hodin
*vstupné 89 Kč, snížené 59 Kč

Na rozhovor s vnukem Tomáše Bati se můžete podívat zde: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.