Dobrovolnice Sue (†87) kývla vědcům: Zmrazte mě a rozřežte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dobrovolnice Sue (†87) kývla vědcům: Zmrazte mě a rozřežte!

Sue Potter (25. 12. 1927 – 16. 2. 2015)
Sue Potter (25. 12. 1927 – 16. 2. 2015) (Foto: University of Colorado)

Sue Potter (†87) zemřela před třemi lety, ještě předtím si ovšem stačila zajistit nesmrtelnost. Přihlásila se do novátorského projektu digitalizace lidského těla – je z ní »virtuální mrtvola«, kterou mohou studovat lékaři po celém světě.

V roce 2000 na lékařské fakultě Coloradské univerzity zazvonil telefon. „Četla jsem o vašem projektu v novinách, chci darovat své tělo. Chci být rozřezána,“ vybalila rovnou.
To jí bylo 72 a měla za to, že jí zbývá poslední rok života. Profesor Vic Spitzer ji napřed odmítl, stál o relativně zdravé dárce, ne o umírající stařenku s cukrovkou, titanovou kyčlí a odstraněnými nádory. Pak si ale uvědomil, že právě to může být pro budoucí mediky prospěšné.



Drsný proces
Naložit do alkoholu, zmrazit, rozporcovat na čtyři velké části, pak rozřezat na 27 tisíc plátků tenkých jako vlas (0,063 mm). Mnohým by vstávaly vlasy hrůzou, Susan se však na proceduru těšila – a vymínila si, že jí veškerou techniku musejí dopředu ukázat, hlavně tu »pilu«, co z ní udělá »kolečka«.
K projektu se přidal magazín National Geographic, aby vedle anatomického modelu ženy vytvořil její lidský obraz. Sue oproti předpokladům žila dalších 15 let, což projekt poněkud zdrželo, ale dodalo mu zase jiný rozměr. Dobrovolnice se vlastně své smrti věnovala dlouho dopředu, na fakultu docházela velmi často na různá vyšetření i přednášky, natáčela videa. „Studenti uvidí její tělo a zároveň uslyší její slova – co ji bolelo, proč nechtěla na operaci, jak jí pak bylo...“ popisuje svůj cíl profesor Spitzer.

První dobrovolnice
Profesor Spitzer se svým týmem předtím naskenoval už dvě mrtvoly: popraveného vraha a důchodkyni zesnulou na infarkt, oba obecně souhlasili s poskytnutím svých těl vědcům. Sue ale byla první, kdo přišel sám s takto konkrétním záměrem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.