Nepovolená demolice vily na Vinohradech: Pokuta dva miliony? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nepovolená demolice vily na Vinohradech: Pokuta dva miliony?

Likvidaci památkově chráněného domu na Vinohradech se podařilo zabránit na poslední chvíli.
Likvidaci památkově chráněného domu na Vinohradech se podařilo zabránit na poslední chvíli. (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Památkově chráněný dům na pražských Vinohradech se málem poroučel k zemi. Nepovolenou demolici jeho vlastníkovi, kterému teď hrozí milionová pokuta, zatrhla starostka Prahy 10, památkáři a včera i stavební úřad. V kauze figuruje i jméno klanu Kočků...

Do případu nepovoleného bourání památkově chráněné vily na Vinohradech z roku 1921se zapojil i stavební úřad Prahy 10 a zahájil správní řízení. Úřad spadá pod státní správu a a radnice na jeho rozhodování nemá přímý vliv. „Úředníci nařídili stavbu zajistit. Další už neveřejná jednání se budou odehrávat na úřadu městské části,“ uvedla starostka městské části Renata Chmelová (koalice Vlasta). Dům ve vinohradské vilové čtvrti v ulici Na Šafránce měl být pouze postupně přestavěn.

„Plášť a nosné konstrukce měly být zachovány. Odstraňovací práce jsou v rozporu s vydaným závazným stanoviskem,“ řekl Aha! Jiří Skalický, ředitel magistrátního odboru památkové péče. Stavebníkovi a majiteli domu, jímž je firma AWM Bohemia CZ, za bourání domu bez povolení hrozí až dvoumilionová pokuta. Dům se v minulosti nabízel k prodeji za 49 milionů korun. Majitelka (26) zmíněné firmy, matka tří dětí, se zná s Janem Kočkou, synem provozovatele matějské pouti. Její manžel totiž pracuje jako bodyguard v Kočkově firmě.

Takhle dům z roku 1921 v kolonii Svépomoc od architekta Františka Alberta Libry (†67) ještě nedávno vypadal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.