Jak slavní hrají slavné: Tihle všichni se pořádně nadřeli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak slavní hrají slavné: Tihle všichni se pořádně nadřeli!

Z filmu Bohemian Rhapsody
Z filmu Bohemian Rhapsody (CinemArt )

V roli Freddieho Mercuryho (†45) vládne kinům Rami Malek (37), ve ztvárnění frontmana skupiny Queen ve snímku Bohemian Rhapsody je excelentní! Stejně jako celá kapela. Komplikovanou postavu musel skutečně oddřít a odžít. Celý film mluví, zpívá i líbá se speciální zubní protézou. Naučil se pohyby, vžil se do Mercuryho povahy, hodiny s Freddieho sestrou hovořil o složitosti jeho génia, o emocích a hledání lásky až do samotného konce. Nebyl ale první, kdo roli věnoval měsíce s vynikajícím výsledkem...

Zahrát si ve filmu skutečné postavy, nota bene takové, které mají lidé ještě v živé paměti, je pro herce výzva i obava. Nikdy nebudou stejní, tom ani filmy nejsou, musí ale vyškrábnout odkudsi ze dna duše podstatu oslavované ikony. Musí se mořit dny, týdny, měsíce, aby roli správně uchopili. Je to tisíckrát těžší než zahrát fiktivního hrdinu, kterého si mohou utvořit podle svého, či přání režiséra. Proto za takové filmy dostávají jejich tvůrci ocenění včetně těch nejprestižnějších – filmových Oscarů. A Bohemian Rhapsody míří tutově na červený koberec! Být hvězdným hercem a zahrát jinou hvězdu, pochopit jiné ego, to je kumšt.

AMADEUS (1984)

Wolfgang Amadeus Mozart –Tom Hulce (64)

Osmioscarový opus Miloše Formana vynesl do výšin i Toma Hulca, tehdy neznámého třicetiletého herce. Excentrického génia Mozarta zahrál dokonale, tři měsíce cvičil hru na piano, poslední týdny dokonce 4 hodiny denně, takže jeho hra působila naprosto věrohodně. Muzikanti potvrdí, že hrál skutečně to, co diváci viděli na plátně. „Když se opil, hrál v hotelu na klavír a představoval si, že komponuje, a skutečně psal noty po ubruse,“ prozradil režisér Miloš Forman. Byl nominován na Oscara, ale nakonec ho dostal F. Murray Abraham (79), který byl ve své roli Salieriho stejně přesvědčivý. Tom Hulce po natáčení uskutečnil svůj coming out, přiznal homosexualitu. Ač skvělý herec, stín Amadea už nikdy nepřekonal.

EDITH PIAF (2007)

Edith Piaf – Marion Cotillard (43)

Královnu šansonu ztvárnila francouzská herečka a zpěvačka navzdory fyzické rozdílnosti naprosto dokonale, za rolí získala Oscara a k tomu dalších 17 cen včetně Českého lva (Češi se na filmu podíleli, točilo se v Žatci a Kutné Hoře)! Marion denně trénovala zpěv, aby zněl dobově a věrohodně. Přesto byl její hlas nakonec přezpíván. Pikantní je, že měří o 30 cm víc, než měla Edith (145 cm), a tak se v záběrech vždy přikrčila. Vyholila si obočí a namalovala je tužkou, aby vypadala přesně jako slavná diva sužovaná těžkým osudem. Když ji líčili jako starou, trvalo to pět hodin. Osm měsíců žila jako Edith Piaf a pak se jí nemohla zbavit. „Prostoupila mě celou. Odjela jsem na Machu Picchu i na Bora Bora, abych jí unikla, zúčastnila jsem se šamanského obřadu, zkoušela exorcismus se solí a ohněm. Ale byla pořád ve mně. Věděla jsem, že ji nemohu nechat úplně odejít,“ líčila v rozhovoru, jak ji složitá postava zasáhla.

ELVIS PRESLEY (1979)

Elvis Presley – Kurt Russell (67)

Dobře natočený film má jednu velkou nevýhodu. Elvise nechal režisér John Carpenter přezpívat country zpěvákem Ronniem McDowellem. Rozdíly nepoznají ani odborníci, natož fanoušci, tak věrohodně zní jeho hlas, jenže hodnotu snímku to podstatně snížilo. „Mám nyní roli Santa Clause a je to podobné, jako když jsem hrál Elvise. Je to ikona z jiných sfér, Elvis je ikonický, Santa také a oba pro mě měli v mládí zásadní význam,“ zmínil před pár dny o novém filmu Netflixu Kronika Santa Clause. „Jako dítě jsem studoval, jak kroutí boky, bylo to neuvěřitelné, ale naučil jsem se to. Ve filmu jsem to pak jen použil.“ Pikantní je, že jedenáctiletý Kurt hrál s Elvisem v jeho filmu Stalo se na světové výstavě (It Happened at the World’s Fair, 1963). Za to, že ho nakopne do holeně, dostal malý honorář, i když se ve filmu jen mihnul. Mimochodem je v roli Elvise vynikající!

TINA TURNER (1993)

Tina Turner – Angela Bassett (60)

„Byla jsem vychována silnými ženami, maminkou a tetou. Dobře vím, jaký je svět žen, které si musejí své postavení vybojovat,“ zmínila Angela Bassett po natáčení. „Bylo to nejen fyzicky, ale i psychicky náročné, musela jsem pochopit podstatu jejího charakteru i příčiny zranitelnosti.“ Tina Turner chodila na přípravy, radila jí ohledně pohybů na pódiu, paruk, outfitů. „Jsem největší fanynka Angely, je lepší Tina, než jsem já,“ vysekla jí poklonu popová ikona. V originále se film jmenuje What’s Love Got to Do With It.

Celý článek najdete v tištěném Aha!

Marion Cotillard

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.