Hlasování o důvěře vlády: 8 hodin křiku! Ale Babiš pozice udržel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hlasování o důvěře vlády: 8 hodin křiku! Ale Babiš pozice udržel

Andrej Babiš na tiskovce ve Sněmovně po hlasování o nedůvěře vládě (23.11.2018)
Andrej Babiš na tiskovce ve Sněmovně po hlasování o nedůvěře vládě (23.11.2018) (Foto Blesk - Tonda Tran)

Porazte nás ve volbách, jinak se mě prostě nezbavíte! To řekl včera ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (64, ANO), jehož vláda necelých pět měsíců od jmenování čelila vyslovení nedůvěry. Byl si jistý v kramflecích. Od začátku bylo jasné, že opozice nezíská potřebných 101 hlasů pro pád vlády. Vzdor tomu poslanci planě »prožvanili« téměř osm hodin.

Pro vyslovení nedůvěry vládě, které opozice vyvolala kvůli údajnému únosu premiérova syna na Krym, hlasovalo nakonec jen 92 poslanců. Ještě předtím – jak dopředu avizovali – opustili sál zástupci ČSSD. „Vzhledem k tomu, že opozice nemá vizi, je ten dnešek divadlo,“ prohlásil v diskuzi šéf sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček (40).

Béčková gangsterka

Opozičním poslancům to však nezabránilo v srdceryvných vystoupeních. Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek (57) kauzu Babiše ml., kterého měl údajně kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízd otec »uklidit« na Krym, přirovnal k „laciné béčkové gangsterce“. A čestný šéf téže strany Karel Schwarzenberg (80) pak adresoval Babišovi otevřenou výzvu. „Nejsem soudce, ale vy, pane premiére, jste v této zemi dostal nejprve občanství, pak jste tady nabyl ohromné jmění, a stal jste se dokonce premiérem,” hovořil k momentálně nepřítomnému Babišovi. A dodal: „Byl by důkaz minimální vděčnosti, kdybyste teď odstoupil a nebyl zátěží pro naši diplomacii!” Podle něj se zahraničí diví, co se to u nás děje. Schwarzenberg Babišovi připomněl, že zahraniční politika je velmi podobná s „nejstarším řemeslem”, neboť ani v jednom si člověk nemůže vybrat partnera.

Vyčetli mu i diář

V předlouhé diskuzi pak řečníci svým oponentům vyčetli »živé mrtvé«. Řešily se tu záležitosti hlavního města i další, s nedůvěrou vládě nesouvisející problémy. A došlo i na invektivy, když například Pirát Jakub Michálek (29) posměšně prohlásil, jak může český předseda vlády prosazovat digitalizaci státní správy, když stále používá papírový diář. Nakonec se po čtvrté hodině odpoledne stalo to, co bylo jasné už od rána. Z přítomných 182 poslanců jich 90 podrželo vládu a 92 hlasovalo pro její pád.

Perly z poslaneckých úst

Jan Lipavský (33, Piráti)

K premiérovi: „Jedná se o puč Agrofert, ne Palermo.”

Vít Rakušan (40, STAN)

K Babišově kauze: „Nikdo nevykopal v naší společnosti hlubší příkop, naše společnost je rozdělená a prorůstá jí zhoubná choroba, která mění normy.”

Vojtěch Filip (63, KSČM)

K případu Babišova syna: „Já jsem nevěřící člověk, mojí filozofií je dialektický materialismus. Já ze sebe nenechám dělat idiota, když mi budou média něco předkládat.“

Veronika Vrecionová (53, ODS)

Vzkaz předsedovi vlády: „Odejděte, pomůžete České republice i sobě. Tato země si zaslouží politiky, kteří jim do očí nelžou.“

Jan Bartošek (47, KDU-ČSL), šéf poslaneckého klubu

K sociálním demokratům: „Nic netrvá věčně. Jednoho dne se budete zodpovídat svým dětem, blízkým, voličům a co je nejzásadnější – svému svědomí. Minulost dožene každého.“

Víte, že...

..od roku 2000 se o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovalo v každém volebním období? Prošlo ale jen v roce 2009, kdy i zásluhou čtyř hlasů koaličních poslanců skončila Topolánkova vláda.

Zhruba tisíc lidí s transparenty požadujícími demisi vlády vyrazilo včera vpodvečer od Pražského hradu na Staroměstské náměstí, kde byla ohlášena demonstrace.

Exmanželka premiéra Babiše promluvila o návštěvě premiéra: Žádný nátlak, přijel syna utěšit!

„Můj exmanžel je především otec a žádný nátlak nevyvíjí, přijel ho jen utěšit!“ To řekla exmanželka premiéra Beatrice Babišová švýcarským médiím o sobotní cestě Andreje Babiše (64, ANO) za svým synem. A celou kauzu údajného únosu Andreje Babiše mladšího (35) si prý vymyslela opozice a novináři.

V rozhovoru pro deník Tribune de Geneve se Babišova první manželka premiéra zastala. „Babiš do Ženevy přijel, aby svého syna utěšil. Povídali si a hráli šachy,“ odpověděla na otázku, zda na ni a syna Babiš netlačil. „Můj syn je pod tlakem, který ovlivňuje jeho beztak chatrné zdraví. Mám strach, že se jeho stav zhorší,“ řekla také Babišová, která podle listu mluví plynule francouzsky. Podle ní syn není schopen výslechu, protože „jeho nemoc v tomto stadiu neumožňuje jasně odpovídat na otázky“.

Unesen nebyl

Babišová se vrátila i k údajnému únosu svého syna na Ruskem okupovaný Krym. Dle ní jel dobrovolně. „Určitě unesen nebyl,“ řekla novinářům s tím, že na poloostrov odjel před pražskými novináři. „Museli jsme najít místo, na kterém by mohl načerpat nové síly,“ vysvětlila. Babiš junior dle svého otce totiž trpí schizofrenií. „Dnes je jeho stav stabilní, léčen je ambulantně. Chtěl by zcela upřímně začít nový, normální život a pokojně v Ženevě pracovat,“ řekla jeho matka.

Právník z frakce

Novinám také sdělila, že jejich advokát Alexander de Senarclens podává na reportéry Seznam Zprávy trestní oznámení, jelikož natočili Babiše juniora skrytou kamerou bez jeho vědomí a to se prý ve Švýcarsku nesmí. De Senarclens je předsedou ženevské organizace strany FDP/PLR, která je součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) stejně jako hnutí ANO. „Pan Babiš mladší je pod nesnesitelným tlakem,“ řekl advokát.

List čtenářům přiblížil i celou kauzu Čapí hnízdo, i to, že Andrej Babiš byl před vstupem do politiky majitelem holdingu Agrofert.

Protopopová promluvila

O případu premiérova syna poprvé promluvila i psychiatrička Dita Protopopová (38), která sepsala lékařskou zprávu o jeho zdravotním stavu. Serveru Aktuálně.cz sdělila své přesvědčení, že v péči o Babiše juniora nepochybila. Jestli je schopen výslechu, to se podle ní nedá rozhodnout jednou pro vždy. „Schizofrenie je onemocnění, kde dochází k akutním fázím a dochází k remisím. Ten stav se velmi mění, takže je vždy třeba posoudit aktuální stav a nedávat tam paušální razítko,“ řekla. Lékařka sdělila, že sice skončila v Národním ústavu duševního zdraví, ale na ministerstvu zdravotnictví má dál plný úvazek.



Přečtěte si
jity
25. 11. 2018 • 09:47

Tak souhlasím, že Babiš je formát, ale všechno nemá. Dětem zdraví nekoupí, ale já mu přeji jen to nejlepší a hlavně zdraví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.