Zdravá bojovnice Rozárka (5): Po narození vážila jako pytlík mouky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zdravá bojovnice Rozárka (5): Po narození vážila jako pytlík mouky

7. den života Ještě než se stihla Rozárka rozkoukat, musela zvládnout první náročnou operaci bříška.
7. den života Ještě než se stihla Rozárka rozkoukat, musela zvládnout první náročnou operaci bříška. (Foto Aha! – Martin Přibyl, archiv rodiny)

Ještě devět týdnů měla být u maminky v bříšku, jenže osud tomu chtěl jinak. Po narození se Rozárka (5) z Prahy vešla do dlaně. Vážila pouhých 1145 gramů, tedy jako balíček mouky. Svůj život si musela holčička doslova vybojovat.

„Když jsem začala rodit, prostě jsem si myslela, že to zase přestane, že půjdeme domů ještě s bříškem,“ svěřila se Aha! maminka Eliška Podlipská (34). Rozárka se však zastavit nedala, chtěla na svět stůj co stůj. Místo radosti ale rodiče po prvním pohledu na svoji vysněnou holčičku propadli zoufalství. Byla tak maličká... „Byl to šok, vůbec jsme nevěděli, co máme dělat,“ přiznala maminka.

Tři operace

V ten okamžik ještě netušila, že to je pouhý začátek. Rozárka musela překonat vážné zdravotní komplikace včetně srdeční vady. A nejhorší okamžik? „Druhý den po narození, kdy jsme se dozvěděli, že má neprůchodná střeva,“ řekl Aha! tatínek Marcel (47). Dva dny nato byla na těžké operaci bříška.

„A pak jsme čekali, co ještě přijde,“ dodává táta.
Poprvé si rodiče Rozárky oddechli až po dalších dvou zákrocích pod narkózou. Prvním byla magnetická rezonance, při druhém bylo třeba Rozárce provést plastickou operaci konečníku. Důležitý byl výsledek kontrol v jejích dvou letech. Lékaři potvrdili, že je holčička v pořádku. „Díky téhle zkušenosti o ni máme asi i větší strach,“ přiznali s tím, že jakoukoli rýmu, kašel či střevní potíže pečlivě sledují.

Je jako ostatní

A Rozárka dnes? Dávno už dohnala své kamarádky, je stejně zvídavá a veselá. „Takhle malinká jsem byla,“ ukazuje fotky, na nichž po narození leží ve změti hadiček.

Každé 12. miminko spěchá

Podobný příběh zažívá zhruba každá dvanáctá maminka, které se u nás narodí miminko. Důvody předčasného porodu bývají nejasné a často se na příčinu nepřijde. Nejdůležitější je děťátko zachránit. Rodiče často zažívají dny, týdny, měsíce a roky strachu, často i beznaděje.

„Strach je normální. Důležité je ale zároveň věřit. Miminka to nakonec zvládnou, jsou silnější, než si myslíme,“ dává naději ostatním Eliška Podlipská. Co je nejdůležitější kromě víry v um lékařů a silný kořínek miminka? „Partner. Ten je v tu chvíli nejdůležitější. Je potřeba mít se u koho vybrečet a mít někoho, kdo vás podrží,“ dodává maminka Rozárky.

Víte, že...

...za nedonošené se považují děti narozené od 24. do 37. týdne těhotenství a děti s nízkou porodní hmotností od 500 gramů do 2,5 kilogramu? Rodinám s nedonošenými dětmi pomáhá sdružení Nedoklubko (nedoklubko.cz).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.