Unikátní výstava v Praze: Tyhle kabelky nosila Lída Baarová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní výstava v Praze: Tyhle kabelky nosila Lída Baarová!

Prvorepubliková kráska stříbrného plátna Lída Baarová.
Prvorepubliková kráska stříbrného plátna Lída Baarová. (archiv Blesku)

Takový pohled potěší snad každou ženu! Historické luxusní kabelky i nové »kousky« v Praze vystavuje designérka Denisa Adolfová (30). V expozici si můžete prohlédnout i ty, které zdobily herečku Lídu Baarovou (†68)!

Výstava byla nazvána Pudr, chrom i elegance. „Pudr je symbolem doby charlestonu, kdy ženy začaly tančit a řídit auta. Navíc se rozvinula dekorativní kosmetika, kabelky proto v sobě mají pudřenku či zrcátko. Chrom souvisí s automobily a z doby čiší elegance,“ vysvětlila Denisa Adolfová. „Pudr v názvu výstavy je v podstatě dvojsmysl. Za první republiky ženy z vyšších společenských vrstev pravidelně konzumovali kokain, kterému se říkalo pudr,“ dodala výtvarnice, která kromě historických kabelek ze své sbírky vystavuje i ty, které sama vyrobila.

Kdy, kde, za kolik
Kdy? Úterý až neděle 11–18 hodin, do 2. prosince
Kde? SmetanaQ, Smetanovo nábřeží 4
Za kolik? Zdarma

Hereččina chlouba
Na výstavě jsou k vidění dvě kabelky, které patřily filmové herečce Lídě Baarové. „Jedna z nich je vyrobena v Československu z červené mačkané kůže na začátku 30. let,“ uvedla Adolfová.

Z čínského císařství
Klenotem sbírky je kabelka z čínského císařství vyrobená z hedvábí okolo roku 1900. Vršek je osazen vzácným polodrahokamem jadeit.

Vanity case
Dámy po první světové válce nosily kosmetiku v krabičkách zvaných vanity case. Ty byly vybaveny pudřenkou s labutěnkou, zrcátkem a rtěnkou.

Z aligátora
Jeden z nejluxusnějších exponátů byl vyroben v roce 1930 z kůže aligátora a stříbra s vyraženými iniciálami.

Hvězdy první republiky
Adolfová šila dobově věrné kabelky pro seriál První republika. „Tvorbou pro seriál jsem strávila celý jeden rok. Chtěla jsem, aby se kabelky s hodily k jednotlivým ho herečkám,“ popsala.

Ze slonoviny
Na zákazu obchodu se slonovinou se na základě úmluvy CITES shodla většina světa v roce 1989. To však nic neubírá na kráse této kabelce vyrobené na začátku 20. století.

Kdo je Denisa Adolfová?
Vystudovala oděvní design v Paříži, nyní působí v ateliérech v Praze a Bruselu. Své zkušenosti sbírala u mistra oboru Jeana Louise Doleta ve slavném módním domě Delvaux. „Předal mi mnoho zkušeností. V podstatě on byl hlava a já ruce,“ uvedla. Nyní již vyrábí pod vlastní značkou a její nejdražší kousky si můžete pořídit za 17 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.