Přivítejte mladé víno a oslavte svátek svatého Martina: Ťukněte si svatomartinským! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Přivítejte mladé víno a oslavte svátek svatého Martina: Ťukněte si svatomartinským!

Ťukněte si svatomartinským!
Ťukněte si svatomartinským! (Foto scom, ara)

Připravte si vývrtky! Už za pár hodin budete mít možnost ochutnat letošní svatomartinské víno. A odborníci si nový ročník nemůžou vynachválit!

Vinaři slibují jeden z nejkvalitnějších ročníků vína. Přispělo k tomu především teplé a slunné počasí, které ovlivnilo zrání hroznů. „Díky průběhu počasí v letošním roce mohli vinaři sklízet hrozny odrůd pro svatomartinská vína mnohem dříve. Lidé se tak mohou těšit na vyzrálejší vína, která však neztrácejí svou typickou svěžest. Chuť je příjemně ovocitá a u červených vín se můžeme těšit i na výraznější barvu,“ vysvětluje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. „To, že svatomartinská a mladá vína mají letos více času ležet v lahvi, je vždy jen k prospěchu kvality,“ potvrzuje František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

8 nejdůležitějších věcí o svatomartinském víně

1*Co je to svatomartinské víno

Jde o mladé víno, které je první ochutnávkou nové úrody.

2*Kdy ho můžete ochutnat

První lahve letošního svatomartinského vína se slavnostně otevřou v neděli 11. 11. v 11 hodin.

3*Proč ho pít

Hlavně kvůli osobitému charakteru a příjemným svěžím tónům. A nemusíte se bát, že se na vás nedostane. Podle odhadů letos na trh zamíří přes 2 210 000 lahví svatomartinských vín.

4*Kde se poprvé objevilo

Pod značkou svatomartinské se mladá vína nabízejí od roku 2005, tradice ale sahá až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila poddaným u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem mladým vínem.

5*Každé mladé víno není svatomartinské

Svatomartinské víno zdaleka není každé mladé víno. Označení svatomartinská nesou jen česká a moravská vína, která úspěšně projdou kontrolou nezávislé komise. Ta hodnotí, jestli chuť, vůně a barva vína odpovídají požadavkům.

6*S ochutnáváním neváhejte

Vína otevřená na svatého Martina už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. „Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci,“ upozorňuje ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet.

7*Bílé a růžové vychlaďte

Svatomartinské skladujte při teplotě do 18 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5 – 7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10 –12 stupňů.

8*K čemu ho pít

Mladá vína se nemusí pít jen ke svatomartinské huse. „Svatomartinská vína jsou díky své svěžesti vhodná ke snoubení se širokou škálou pokrmů od lehkých předkrmů a salátů až po pečená masa,“ říká sommelier David Král.

Jezte, pijte a pochutnávejte si

Bílé, růžové nebo červené. Na své si při pití svatomartinského vína přijdou milovníci všech »barev«. U odrůd si už ale tak vybírat nemůžou.

Označení svatomartinské víno mohou nést jen vína vyrobená z určitých odrůd, které dozrávají dříve a nabízejí včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. A k jakému jídlu sesvatomartinské nejvíc hodí? Záleží na vás. Podívejte se ale, co doporučují odborníci. 

•Bílé víno se smí vyrábět jen z odrůd: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský

K čemu se hodí: Kromě drůbeže se bílé podává i k tuzemským sladkovodním rybám, jako je pstruh či candát. Výborně ladí s těstovinami nebo pizzou či jemně slazenými dezerty. Bílá s vyšším obsahem kyselinky lze kombinovat také s polévkami a jemnými paštikami. 

•Růžové víno se smí vyrábět jen z odrůd: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

K čemu se hodí: K ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč.

•Červené víno se smí vyrábět jen z odrůd: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
K čemu se hodí: Vyniknou například v kombinaci se zvěřinovými specialitami či tradiční propečenou husou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.