Tajemství komika Buriana: Komu přetáhl kuchaře a za kolik?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tajemství komika Buriana: Komu přetáhl kuchaře a za kolik?!

Vlasta Burian.
Vlasta Burian. (archiv Blesku)

Kdo měl za první republiky nejmlsnější jazýček? Říká se, že král komiků Vlasta Burian (†70). Však si také ve své vile hýčkal snad nejlepšího kuchaře své doby Jaromíra Trejbala (†90).

O známého mistra vařečky svedl herec tvrdý souboj s pražským lahůdkářem Lippertem, kde Trejbal působil po návratu z cest jako šéf studené kuchyně. Burian tam denně chodil na večeři a nabídl kuchaři místo. V komikově kuchyni strávil dlouhých osm let, přáteli byli až do smrti herce v roce 1962.

„Našel jsem tam skvěle vybavenou kuchyni. Jen chladničky tam měli čtyři. Jednu na maso, další na ryby, samostatnou na mléko, máslo a sýry. A poslední na zeleninu,“ napsal Trejbal ve svých pamětech. Ke kuchyni patřily i dva sklepy – jeden na plzeňské pivo a druhý na skladování vína.

Něčemu takovému mohl tehdy dvaatřicetiletý Trejbal jen stěží odolat. A když pan domácí přihodil měsíčně 10 000 korun, nastoupil k jednomu z největších prvorepublikových mlsounů.

Co vyvářel herci?

„Telecí rosol, bažantípaštiku a galantinu, kotouče ze pstruhů, koroptví terinu, anglickou svíčkovou, plněné raky, králičí paštiku, plněnou pečenou krůtu bez kosti, kuřata v madeira rosolu, plněného candáta, mozeček ve vinné omáčce, šunku pečenou v těstě, galantinu z tetřeva, plněné úhoře, labužnickou perličku s jehněčí náplní a mnoho jiných vybraných dobrot,“ popsal jednou hercův mlsný jazýček Trejbal.

Koho sytil Trejbal?

Jaromír Trejbal vařil pařížské smetánce v podniku La Coupole Montparnasse, v tamním hotelu Ritz, ale i pro belgického krále Alberta I., švédský královský dvůr nebo v Monte Carlu. Ochutnat můžete jeho rajčatové brambory, za něž získal na výstavě v Paříži v hotelu Magellan I. cenu v kategorii nejchutnější příloha.

Brambory Vlasty Buriana

Potřebujete: 500 g brambor, 500 g rajčat, 50 g másla, 3 stroužky česneku, sůl a mletý pepř, 1 lžíce petrželky.

Postup: Rajčata spařte, oloupejte, rozmačkejte a překrájejte na kusy. V kastrole se širším dnem rozpusťte máslo, přidejte utřený česnek, sůl, mletý pepř a nasekanou petrželku. Vše zpěňte, přidejte rozmačkaná rajčata a lehce promíchejte. Kastrol postavte na plotýnku a velmi mírně zahřívejte pod bodem varu (asi na 80 °C), aby se odpařila téměř všechna vodu. Rajčata se nesmí vařit a po ukončení tepelné úpravy musí být pevná a hustá (jako protlak). Doba odpařování může být poměrně dlouhá. Z oloupaných brambor uvařených ve slané vodě připravte hustou bramborovou kaši s máslem. Na talíři pak z kaše vytvořte věnec a doprostřed naklaďte kopeček z připravených rajčat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.