Medvěd už mířil prý i na Hanou: Opět ale zaútočil na Vsetínsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Medvěd už mířil prý i na Hanou: Opět ale zaútočil na Vsetínsku

Podezele blízko se ohbuje ulidských příbytků.
Podezele blízko se ohbuje ulidských příbytků. (Foto – Profimedia, ara)

Záhadný medvěd samotář, který za sebou zanechává krvavou stopu v podobě rozsápaných ovcí a koz zřejmě dorazil ze Zlínska na hranice Hané. Viděn měl být u Lhoty a Soběchleb u Lipníka nad Bečvou.

„Prý si vykračoval někde od Lhoty k Oprostovicím,“ prozradil Blesku starší muž ze Soběchleb, kde měl být medvěd údajně spatřen. Podobně hovoří i další občané. Informace o údajném výskytu medvěda potvrdila i starostka Lhoty Jana Skopalová. „Všechny informace jsou ovšem nepodložené. Lidé sice říkají, že v okolí medvěd pobíhal, ale žádnou osobu, která by řekla, že ho viděla na vlastní oči, jsme nenašli,“ konstatovala starostka. Přítomnost medvěda neregistrují ani myslivci „Dostali jsme nějaké zprávy, ale my jsme zatím nenarazili ani na žádné stopy,“ prozradil hospodář mysliveckého sdružení z Podhradí Zdeněk Semerád.

Ovce ušetřil

Zatímco na Hané se o medvědovi s obavami hovořilo, huňáč včera ráno ve vsetínské části Semetín napadl berana. Informoval o tom Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. „Škody nebyly nijak rozsáhlé. Medvěd pouze poranil jednoho berana a dostal se do chléva, ale naštěstí další ovce zůstaly ušetřené od škod,“ uvedl Bojda. Medvěd dosud v kraji rozsápal více než dvě desítky ovcí, také kozy a kohouta. Ničí i včelíny.

Lovci jsou ve střehu

Přesto není vyloučeno, že se mohl v minulých dnech objevit i na Hané. Od Rajnochovic na Kroměřížsku, kde byl rovněž reálně viděn, to je do míst v Olomouckém kraji, kde se měl pohybovat, zhruba 10 až 15 kilometrů vzdušnou čarou. „Ujít tuto vzdálenost pro medvěda není nejmenší problém,“ prozradil myslivec Semerád. S tím, že všichni lovci jsou nyní v místech údajného pozorování medvěda obezřetní.

Chová se divně

Odborníci mají podezření, že nevyrostl v přírodě, ale byl v kontaktu s člověkem. Proč?
*Divoký medvěd je plachý, člověku a jeho obydlí se raději vyhne.
*Medvědi jsou aktivní ráno a večer za soumraku. Tenhle se objevuje i ve dne.
*Před lidmi se staví na zadní, jako by žebral o odměnu.
*Tolik ovcí a koz, kolik jich za pár dní zabil, nemohl sežrat, je to pro něj spíš hra. Navíc divocí medvědi nejsou primárně lovci. Žerou spíše mršiny a maso tvoří jen 10 % jejich jídelníčku.

Podezele blízko se ohbuje ulidských příbytků.

Velký strach nemá ani z lidí.

Přečtěte si
janakveton
25. 10. 2018 • 12:31

Tak doufám, že ho nezabijí a bude moci přezimovat někde v klidu v nějaké ZOO.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.