Západ Řecka jako z hororu: Kilometry pavoučích sítí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Západ Řecka jako z hororu: Kilometry pavoučích sítí!

Pavučiny pokrývají kilometrovou oblast.
Pavučiny pokrývají kilometrovou oblast. (Foto Twitter)

Jako v hororu si teď musí připadat obyvatelé kolem řeckého města Aitoliko. Kvůli teplému počasí a vysoké vlhkosti se tam přemnožil hmyz, který přilákal hromadu pavouků. Jejich husté sítě pokrývají až kilometr velkou oblast!


Pavučinami jsou obalené keře, dopravní značky, lodě i domy. Lidem trpícím arachnofobií (=panická hrůza z pavouků) musí už při pohledu na fotky běhat mráz po zádech, nicméně experti tuhle pavoučí invazi popisují jako unikátní přírodní úkaz.

Sítě upředli dvoucentimetroví zástupci rodu Tetragnatha a v každé pavučině jich bydlí několik tisíc. Díky teplu mají ideální podmínky na rozmnožování, dostatek potravy jim zase zajišťuje nadměrný výskyt komárů. „Je to skoro, jako kdyby ti pavouci využili podmínek, které panují, a uspořádali si párty. Budou se pářit a vytvoří celou novou generaci,“ říká Maria Chatzaki, která je profesorkou molekulární biologie a genetiky na univerzitě Xanthi. 

Strach z pavouků čelistnatkovitých prý ale není na místě. „Nejsou pro člověka nebezpeční, ani místní flóře nezpůsobí žádnou škodu,“ upozorňuje vědkyně. Jen co prý pavouci stvoří novou generaci, pojdou a pavučiny zmizí. Vliv na ně bude mít i změna počasí. „Je to jednoduchý fenomén kořist – dravec. Jakmile začnou teploty klesat, zmizí populace hmyzu a sníží se i populace pavouků,“ potvrdil biolog Fotis Pergantis.

Na video z Řecka se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.