Pražská Thomayerova nemocnice oslaví už 90 let své existence: Na začátku byly Masarykovy domovy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pražská Thomayerova nemocnice oslaví už 90 let své existence: Na začátku byly Masarykovy domovy...

Thomayerova nemocnice ještě jako Masarykovy domovy.
Thomayerova nemocnice ještě jako Masarykovy domovy. (Foto Aha! – Martin Přibyl, archiv TN )

Sté výročí republiky, to je spousta vzpomínek a výročí. Jedno z nich oslaví za týden v Thomayerově nemocnice. Před devadesáti lety, 28. října 1928, byla totiž v pražské Krči otevřena. Tehdy ovšem pod názvem Masarykovy domovy na počest prvního prezidenta. V průběhu let se v ní vystřídaly tísíce a tisíce pacientů – dělníci, řemeslníci, vojáci, hodnostáři, ale také známé osobnosti Československa a nyní Česka.  

Pražská sociální péče byla počátkem 20. století chabá. Chorobince a chudobince ubývaly. Město se tedy rozhodlo postavit alespoň novou nemocnici. Nebyla to ale stavba ledajaká. „Zřízením tohoto nového ústavu má obec pražská splniti jednu ze svých nejnaléhavějších povinností vůči občanům slabým a ohroženým,“ psalo se ve 20. letech. Rok po slavnostní otevření bylo z rušených pražských chudobinců a chorobinců převezeno do Masarykových domů více než 1300 lidí, počítalo se s místem pro 1700 dospělých a 400 dětí.


„Republika a Praha tehdejší Masarykovy domovy dostala jako dárek k desátým narozeninám Československa,“ řekl Aha! ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Stavba trvala dva roky, počítalo se ale s mnohem kratší lhůtou. Problémy totiž nastaly se stávkou dělníků, nedostatkem materiálu a změnami v plánech.



Rozkvět i úpadek

Za celou dobu existence špitál sloužil pro různé pacienty. Během druhé světové války byly některé pavilony uvolněny pro zřízení německého vojenského lazaretu. V té době byli někteří zaměstnanci ústavu za odbojovou činnost také vězněni a poté někteří i popraveni. Poslední němečtí pacienti se zde léčili v červnu roku 1945. Areál se stal poté dočasně mobilní nemocnicí Rudé armády. To skončilo o rok později. Postupem času se do ústavu vraceli původní chovanci a celé zařízení bylo přeměněno na velkou nemocnici. Thomayerovou nemocnicí je od roku1954.


Vlastní vodojem
Domimantou nemocnice je už od počátku vysoká hranolovitá věž s hodinami, která je umístěna uprostřed areálu. Sloužila zároveň jako přečerpávací stanice pro případnou zásobu vlastní pitné vody.

Po kom název?
Josef Thomayer (†74) byl významný český lékař, který patřil mezi tvůrce moderní české medicíny. Právě za jeho zásluhy byla po něm nemocnice v roce 1954 přejmenovaná. Stalo se tak rok po 100. výročí jeho narození.

Léčba slavných
V tomto zařízení se podle pamětní knihy léčilo několik známých osobností. Mezi ně patřil japonský princ Nobuhito Takamatsu, egyptský král Fuad, bratři Čapkové, Alice Masaryková, Antal Stašek či prezident Edvard Beneš s manželkou.

Ovocné sady
Na pozemku, kde nemocnice stojí, byly sady. Rostly zde višně, jablka a hrušky. Ovoce bylo dodáváno už ke stolu Karla IV. Toto místo s ním má ještě jednu spojitost, v nedalekém Kunratickém lese na Novém hradu zemřel jeho syn Václav IV.

Stáří a mládí
V anonymní soutěži konané 28. května 1925 U Primasů posuzovala 9členná porota pět projektů pojmenovaných: Továrna na pohádky, L, DO, Slunce a Senectuti et iuventuti (Stáří a mládí). Vyhrál poslední jmenovaný ing. Bohumíra Kozáka. Náklady byly kalkulovány na 105 milionů korun.

Tak šel čas...
1928 – 1941 Masarykovy domovy
1941 – 1945 Německý vojenský lazaret
1945 – 1946 Vojenská nemocnice Rudé armády
1946 – 1950 Sociální ústavy hlavního města Prahy
1950 – 1954 Státní odborné léčebné ústavy v Krči
1954 Thomayerova nemocnice



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.