Údajní vrazi novináře Kuciaka: Víme, jak »pracovali« den po dni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Údajní vrazi novináře Kuciaka: Víme, jak »pracovali« den po dni!

 Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová
Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová (ČTK)

Kolikrát byli zabijáci na místě, jaká auta použili, jak se domlouvali i kudy vnikly smrtící kulky do těla obětí. Detaily hrůzné únorové vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) odhaluje spis tamního soudu, který má Aha! k dispozici. Pokud se prokáže vina podezřelých, hrozí jim 25 let za mřížemi nebo doživotí.

Přelom roku 2017 a 2018

Podle spisu a webu Aktuality.sk se měla domnělá zadavatelka vraždy Alena Z. sejít s podnikatelem Zoltánem A. (oba jsou nyní ve vazbě) a předat mu fotografie Kuciaka, jeho adresu a i video s ním. Podnikatel z Komárna prý tyto informace pomocí mobilního telefonu poskytl údajným novinářovým vrahům.

Pondělí 5. února 2018

V odpoledních hodinách se měli domnělí vrazi novináře Tomáš S. a Miroslav M., kteří jsou nyní též ve vazbě, poprvé vydat na obhlídku Kuciakova bydliště a okolí. Prvně jmenovaný měl stisknout spoušť, druhý byl řidič. Muži měli použít k dopravě Peugeot 206.

Středa 7. února 2018

V tento den se měli zabijáci vypravit na obhlídku hned dvakrát. Nejprve v ranních hodinách, a pak i odpoledne. Změnili přitom dopravní prostředek, kdy je na místo přivezl stříbrný kombík Škoda Superb.

Sobota 10. února 2018

Přípravy probíhaly i během víkendového večera a možní pachatelé vraždy znovu vystřídali auto. Tentokrát použili bílý Peugeot 206.

Čtvrtek 15. února 2018

Při čtvrté návštěvě Veĺkej Mače, kde Ján a Martina žili, podezřelí zastavili na konci obce a tentokrát pěšky se v 19:22 vydali k rodinnému domu snoubenců kolem fotbalového hřiště. Na obhlídce byli necelou čtvrthodinu a pak mobilem prozvonili svého komplice, aby se pro ně vrátil.

Pátek 16. února 2018

Další pěší obhlídka novinářova domu v podvečerních hodinách. Tentokrát se podezřelí z vraždy měl na místě zdržet asi 20 minut, pak je další podezřelý vyzvedl opět peugeotem.

Sobota 17. února 2018

V tento den jeden z podezřelých pořídil za 80 euro (přibližně 2000 korun) dva tlačítkové mobily Alcatel 1054 a Nokia C201 a k tomu dvě simkarty operátora O₂.

Pondělí 19. února 2018

Další pěší obhlídka novinářova bydliště, kdy měl podezřelí strávit na místě asi 20 minut a pak jej vyzvedl řidič, tentokrát v Citroenu Berlingo na základě signálu telefonem.

DEN VRAŽDY:

Středa 21. února 2018

* V den vraždy se měli podezřelí sejít už v 16.40 a pak se v Citroenu Berlingo vypravili směrem k Veĺkej Mače. K domluveným signálům v podobě prozvonění používali zakoupené mobily.

* Kolem 18.30 prý střelec vystoupil v okolí domu, kde čekal přibližně 2 hodiny. Do domu měl vniknout bez použití násilí a pistolízatím nezjištěného typu kalibru 9mm Luger s tlumičem zastřelil Martinu i Jána. 

* Dívku střelil jednou ranou do hlavy v oblasti kořene nosu a novinářova snoubenka podle spisu neměla šanci přežít. 

* Žurnalistu pak střelil dvěma ranami do hrudníku v oblasti srdce. Ani on neměl šanci.

* Po činu pak podezřelý Tomáš S. v klidu odešel kolem hřiště a řidič Miroslav M. jej vyzvedl citroenem a odjet do Komárna za podnikatelem Zoltánem A., kterému sdělili výsledek akce.

Čtvrtek 22. února 2018

Den po vraždě měla její domnělá zadavatelka Alena Z. vyplatit podnikateli Zoltánu A. 50 tisíc euro (1,25 milionu korun) v 500 eurových bankovkách zabalených v ubrousku. Podnikatel si měl pak 10 tisíc euro nechat a zbytek sumy rozdělit mezi Tomáše S. a Miroslava M. Podle spisu zpráva o smrti novinářovi snoubenky Alenu Z. rozčílila. Navíc se vykonavatelé vraždy měli podle spisu nárokovat další peníze za smrt Martiny Kušnírové, která nebyla v plánu.

Kmotr, mercedes a půl milionu

Při výslechu tlumočnice z italštiny (jak se sama označila) Alena Z., uvedla, že je dobrovolně nezaměstnaná, nemá pravidelný příjem a je nemajetná. I tak u ní policisté během domovní prohlídky našli 23 tisíc euro (575 tisíc korun) v hotovosti ve 200 eurových bankovkách. Zvláštní je i skutečnost, že podezřelá žena jezdí v luxusním Mercedesu CLA, který je napsaný na její 75letou matku. Navíc prý používala tři měsíce dalšího »medvěda« GLE. Ten bylale prý vypůjčený. Policie pracuje s variantou, že i Alena Z. byla jen prostředníkem.

V případu kauzy se skloňuje jméno kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera s vazbami na vládnoucí slovenskou stranu Smer. O něj se Kuciak ve svých článcích často zajímal a podnikatel mu údajně vyhrožoval i likvidací. Rovněž popřel vazby na Alenu Z., která pro něj měla pracovat a dokonce měl být Kočner i kmotrem jejího dítěte. Podezřelá žena také figurovala ve třech »eseróčkách« ovládaných italskými podnikateli. Dodnes funguje už jen jedna firma, která je však několik let jen prázdnou schránkou.

Ve vazbě kvůli útěku

Podezřelí Alena Z., Tomáš S., Miroslav M. i Zoltán A. jsou ve vazbě od konce září. Důvodem jsou obavy, že by mohli ovlivňovat svědky nebo utéct do zahraničí. Podle soudního spisu totiž některé podezřelé na Slovensku nic nedrží a existuje tak riziko, že by skutečně zmizeli ze země. Přitěžující je pro jednoho z výše jmenovaných i fakt, že u něj policisté našli československý samopal vzor 61 s odstraněným výrobním číslem a dva kusy podomácku vyrobených tlumičů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.