Křemílek a Vochomůrka slaví 50: Změna, kterou nikdo nečekal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Křemílek a Vochomůrka slaví 50: Změna, kterou nikdo nečekal!

Legendární výtvarník Zdeněk Smetana
Legendární výtvarník Zdeněk Smetana  (Foto: Aha! - ara)

Na hlavě nosí špičatou čapku, jsou to roztomilí, dobrosrdeční popletové, ale ani fištrón jim nechybí. Skřítkové Křemílek a Vochomůrka – kdo by je neznal?! Hrdinové kultovního Večerníčku včera oslavili už 50. narozeniny a ke krásnému jubileu dostávají netradiční dárek. Jejich prvních třináct původně černobílých příběhů se dočká barevného provedení.

Starý postup nestači

lNápad, že se černobílé příběhy Křemílka a Vochomůrky přebarví, vzešel na jaře 2013 z iniciativy České televize. Ta chtěla vzdát hold autorovi oblíbených Večerníčků, výtvarníkovi Zdeňku Smetanovi (†90). Ke spolupráci byla kromě pana Smetany přizvána i Lucie Dlouhá (49) ze společnosti Merchandising Prague, jež poskytuje licence na využití pohádkových postaviček. „Pan Smetana byl rád, že jsem vstoupila do procesu přebarvování starých dílů,“ vysvětluje paní Dlouhá. „V té době už byl nemocný, nemohl sám kreslit, takže jsem mu dělala takového prostředníka.“ Přebarvit díly, to přece nemůže v dnešní době dát žádnou práci, říkáte si.

Stačí dvakrát kliknout myší, a je to. Jenže realita nakonec překvapila i samotné odborníky z ČT. „Původní jednoduchý postup nefungoval. Nevypadalo to hezky, díly připomínaly takovou nepovedenou omalovánku,“ vzpomíná Lucie. „Nakonec se musela vyvinout úplně nová technologie, kdy se každý obraz rozloží zvlášť na jednotlivé vrstvy – tedy na postavičky, pozadí a tak dále – ty se omaskují a následně vybarvují tak, aby to skutečně vypadalo jako ruční malba.“ Práce je natolik náročná, že se za pět let podařilo obarvit jen 7 dílů. Ty bude ČT vysílat u příležitosti narozenin Křemílka a Vochomůrky od 19. října. 

Poklad pod postelí

Paní Lucie se pravidelně scházela se Zdeňkem Smetanou a pečlivě si zaznamenávala jeho představy o tom, jak by měly staronové díly vypadat. „Každá epizoda samozřejmě musí být jinak barevně laděná, jak s ohledem na příběh, tak s ohledem na roční období, v němž se odehrává,“ vysvětluje. „Spolupráce s panem Smetanou ale byla za odměnu. Byl to skutečně milý, nonšalantní pán, který uměl velmi vtipně, ale přitom skromně, vyprávět o svých úspěších.“

Největší práci prý dalo sladit barvy tak, aby odpovídaly Smetanově pozdní výtvarné tvorbě a působily zcela přirozeně. „Hodně jsme pracovali s originály původních animací. Když je pan Smetana poprvé hledal, tak mě celkem zaskočil,“ vzpomíná paní Dlouhá s úsměvem. „Řekl: Počkejte, já musím zalézt pod kanape. A skutečně, on ty originály neuchovával v žádném sejfu, ale v krabici pod postelí.“ 

Pomáhala i Smetanova dcera

Ačkoli se do Smetanových devadesátin nepodařilo dokončit všech třináct dílů, už samotná práce na dobarvování byla pro výtvarníka tím nejkrásnějším dárkem. Malování mu chybělo, a tak se k němu vracel alespoň prostřednictvím schůzek s Lucií. „Nemohl  se dočkat, až mu na notebooku promítnu nějaký výsledek. Vypadal moc šťastně a myslím, že mu naše schůzky aspoň trochu prodloužily život,“ říká Lucie, která se na pohádkovém večerníčku podílí i po smrti Zdeňka Smetany v únoru 2016.

„Naštěstí mám od něj velmi podrobné poznámky, a když si něčím nejsem jistá, poradím se s jeho dcerou Věrou, která také dělala animované seriály a má velmi dobré výtvarné cítění.“ Nová podoba Pohádek z mechu a kapradí vzniká hlavně díky tomu, že Křemílek s Vochomůrkou patří i po tolika letech k nejoblíbenějším dětským postavičkám. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.