Žhář zapálil zvířecí útulek: Uhořely fretky, slepice i včely! Provozovatelka prosí o pomoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Žhář zapálil zvířecí útulek: Uhořely fretky, slepice i včely! Provozovatelka prosí o pomoc

Z malé dřevěné voliéry a holubníku zbylo jen spáleniště.
Z malé dřevěné voliéry a holubníku zbylo jen spáleniště. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Zuzana Zimmerhacklová)

Čin zvrhlého šílence? Nešťastná je Zuzana Zimmerhacklová (49) ze Strakonicka, která se stará o opuštěná zvířata. Velká část z nich uhořela zaživa. Útulek před několika dny někdo úmyslně zapálil!

Snažila se ze všech sil pomáhat opuštěným zvířatům. To ale někomu bylo trnem v oku! Zuzana Zimmerhacklová na pronajatém pozemku za obcí na Strakonicku pečovala o drobná domácí zvířata. Voliéry z dřevěných palet ale kdosi zapálil a desítky zvířat zamřely v ohni.

Mají strach

„Uhořely mi tady dvě mazlivé a ochočené fretky. Někdo je zapálil živé. V holubníku byly dva páry holubů kalifornských, seděli na mladých. Bylo vidět, že holubice mládě do posledního okamžiku chránila,“ plakala žena. Podle ohořelé vnitřní strany dvířek je jasné, že oheň se šířil zevnitř ven. Zahynuly i slepice. Ptáci, kteří přežili, zmateně poletují kolem a bojí se každého pohybu.

Děti je milovaly

„Chodily sem děti ze školky i družiny, babičky s vnoučaty. Děti si hrály s fretkami. Starám se o zvířata, která lidi odložili. Člověk si o pomoc řekne, ale zvíře ne,“ posteskla si žena. Ta sama nemá peněz nazbyt a z necelých osmi tisíc měsíčně živí sebe i zvířata. V současné situaci uvítá každou pomoc.

Zničil i pojízdné úl

Ve stejné chvíli jako zvěřinec shořely na vedlejším pozemku pojízdné úly. I ty zapálil žhář. Včelař přišel o 15 včelstev i s matkami, palubkové úly a vybavení. Vše za 167 tisíc korun.

Policie hledá svědky

„Oheň byl založen úmyslně. Oba případy šetříme pro podezření z poškození cizí věci. Není ale vyloučeno, že budou překvalifikovány. Uvítáme jakoukoliv informaci i svědectví,“ řekla policistka Jaromíra Nováková. Lidé mohou volat na linku 158.

Pomůžete?

Krutost žháře veřejnost znepokojila. Někteří lidé se nabídli, že přispějí na odměnu za informace, které povedou k jeho dopadení. Zvěřinec byl na obecním pozemku, zastupitelé schválili chovatelce jiné místo, kam může zvířata přestěhovat. „Je to hyenismus. Tohle v obci nepamatujeme. To může udělat jen psychicky narušený člověk. Paní rozhodně vyjdeme vstříc,“ slíbil místostarosta Jindřich Zdráhal. Kdo by chtěl pomoci, může volat na telefon 775 993 494.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.