Ořechy? Klenot pro zdraví! Začínají dozrávat zázraky naší přírody, které stále neumíme docenit
Vlašské a lískové ořechy patří odnepaměti k nejčastějším potravinám na našem jídelníčku. Svědčí o tom dokonce i kumránské svitky od Mrtvého moře, údajně nejstarší písemný záznam v dějinách lidstva, kde jsou ořechy zmiňovány.
Ořechů je spousta – kešu, burské, para, pekanové nebo kokosové. Nás by ale měly zajímat především ty, které se rodí u nás – vlašské (někdy také královské) a lískové. Jejich sběr kromě trochy námahy nestojí nic, zatímco zisk, potažmo prospěch z nich je nedocenitelný. Ořechy v sobě mají tolik užitečných a pro lidské zdraví nezastupitelných látek, že s nimi nemůže soupeřit snad žádný jiný dar přírody.
Vlašský ořech
Právem o se něm tvrdí, že je jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Ve sto gramech obsahuje 642 kcal, což je dáno především vysokým obsahem tuků. Ty představují až tři pětiny váhy ořechu a tvoří je zejména nenasycené mastné kyseliny.
Co v něm nejvíc prospívá lidem
• Kyselina listová – ve vlašském ořechu je jí asi 32 % a je nezbytná zejména pro děti. Podílí se na stavbě nervové tkáně, na tvorbě protilátek a snižuje hladinu cholesterolu.
• Kyselina linoleová – ořechy jí mají kolem sedmi procent, brzdí zánětlivé procesy v těle, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a snižuje hladinu trygliceridů v krvi.
• Proteiny – už staří Egypťaně zjistili, že pojídání ořechů v kombinaci s obilovinami (např. praženým ječmenem) zvyšují odolnost a výdrž člověka.
• Vitaminy – jedná se zejména o B1, B2, B3 E a B6. Ty jsou potřebné pro správnou funkci srdce a rovnováhu nervové soustavy. Ořech jako zdroj přírodního vitaminu B6 zatím nemá náhradu při ovlivňování funkce mozku a tvorbě červených krvinek.
• Minerální látky – mají bezkonkurenčně vysoký obsah hořčíku, fosforu a draslíku v tom nejlepším poměru.
V desítce nezdravějších potravin
Pravidelná konzumace vlašských ořechů má prokazatelný vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, značně omezuje možnost vzniku infarktu, zvyšuje potenci i náladu. Zejména díky vysokému obsahu vitaminu E jsou vlašské ořechy výrazně antioxidační potravinou.
Melatonin – u člověka je vylučován v noci epifýzou a ovlivňuje kvalitní spánek a má rovněž antioxidační – protirakovinné účinky. Pojídáním vlašských ořechů se jeho koncentrace v krvi podstatně zvyšuje, až čtyřikrát, a proto roste její antioxidační kapacita. Vědci nyní zkoumají učinky ořechového melatoninu na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a Alzheimerovy choroby.
Lískový ořech
Bývá často označován za mladšího bratra ořechu vlašského a něco pravdy na tom je. Obsahuje totiž téměř vše jako on, ale v menším množství nebo v jiném poměru. Jednu přednost ale má – je daleko stravitelnější a poskytuje tolik energie, že jeho pouhých pět dekagramů doplní výdaj energie za hodiny tělesné aktivity.
Prospěšné látky
Je jich celá řada v zásadě se příliš neliší od vlašských ořechů. Nejznámější jsou tzv. zdravé tuky. Jsou mononenasycené a snižují riziko vzniku onemocnění srdce a oběhové soustavy.
Obsahují aminokyselinu arginin, která působí na produkci oxidu dusnatého a tím i na rozšiřování cév. To zvyšuje průtok krve a zlepšuje výživu svalové hmoty. Sto gramů lískových oříšků obsahuje přibližně 17 gramů bílkovin, 63 gramů tuků a 10 gramů sacharidů. Jsou rovněž přirozeným zdrojem vitaminu E, významného antioxidantu.
Tip Aha! Oříškové máslo
Libovolné množství vyloupaných lískových oříšků pražíme na pánvi za občasného promíchání vařečkou nasucho až do zhnědnutí. Jakmile začnou praskat, vysypeme je na utěrku a několikrát promneme – tím je zbavíme zbytků rostlinného pletiva. Se špetkou soli je vsypeme do mixéru a s přestávkami mixujeme 10 – 15 minut. Vznikne krémová pasta, kterou přelijeme do sklenic a uskladníme v lednici. Nekazí se dva měsíce.