Hrozila mu zvláštní škola: Malého Ríšu (12) zachránily šachy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hrozila mu zvláštní škola: Malého Ríšu (12) zachránily šachy

Takto se cítí nejlépe a nejjistěji: nad šachovnicí.
Takto se cítí nejlépe a nejjistěji: nad šachovnicí. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Odmalička nebyl Richard Stalmach (12) jako jiné děti. Byl příliš hyperaktivní a v jednom kuse nesoustředěný. Vypadalo to dokonce, že skončí ve zvláštní škole. Od této hrozby ho nakonec, ač je to k nevíře, zachránily šachy. Nyní, ve dvanácti letech, je v nich dokonce mistr nad mistry.

„Nikdo nevěděl, co se mnou je. Byl jsem roztěkaný. Všem jsem dělal jen starosti. Vypadalo to, že půjdu do zvláštní školy,“ vzpomíná dnes klučina. Zoufalá maminka se snažila synovi pomoci, chodila s ním po odborných lékařích.

Víte, že...
...Beskydská šachová škola má 250 členů, z toho 50 dospělých?

Náhlý obrat
K nejhoršímu ale nedošlo. „Přišel totiž náhlý obrat. Do mateřské školy přišli lákat děti šachisti z Beskydské šachové školy. Ríšu to zaujalo. Začal tuto školu navštěvovat, trénoval a začalo se mu mimořádně dařit. „Tak, že když si dnes chci zahrát tuto královskou hru s kamarády, musím si na své straně odebrat některé figurky hned na začátku,“ říká malý šachový génius. Poznávají svět „Našimi největšími úspěchy jsou vítězství na mistrovství Evropy a mistrovství světa. A naše motto: Možná že mezi námi vyrostou i velmistři, my všichni však hrajeme šachy proto, abychom se naučili lépe poznávat svět,“ říká ředitel Beskydské šachové školy Petr Záruba. Zklidněný neposeda vybojoval šachové škole řadu úspěchů. Mistrem Česka se stal čtyřikrát, a to v osmi, devíti, deseti a dvanácti letech. Úspěšný je ale také ve škole. Loni například vyhrál celorepublikového Klokánka v matematice. Prostě šikula.

Teď Španělsko
V listopadu odjíždí na mistrovství světa mládeže do 12 let do Španělska. Trénuje pětkrát týdně. Jak sám říká: „Věřím si. Čekám účast sto padesáti soupeřů jako před dvěma lety, kdy jsem hrál na mistrovství poprvé. To jsem byl dvanáctý,“ dodává šachista. A šachy se plánuje v budoucnu i živit.

V mládí nesoustředěný Richard nyní získává jeden titul a pohár za vítězství za druhým.

Poznávají svět
„Našimi největšími úspěchy jsou vítězství na mistrovství Evropy a mistrovství světa. A naše motto: Možná že mezi námi vyrostou i velmistři, my všichni však hrajeme šachy proto, abychom se naučili lépe poznávat svět,“ říká ředitel Beskydské šachové školy Petr Záruba.

Petr Záruba

 Richard Stalmach shrnuje své šachové úspěchy a prozrazuje své nejbližší plány:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.