Zpronevěřená sbírka? Bezdomovec miliony nedostal, je zpátky pod mostem a na drogách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zpronevěřená sbírka? Bezdomovec miliony nedostal, je zpátky pod mostem a na drogách

Kate a Mark s Johnnym oslavili i Vánoce.
Kate a Mark s Johnnym oslavili i Vánoce. (Foto GoFundMe, Facebook)

Tisíce dárců poslali na sbírku pro sympatického bezdomovce skoro devět milionů korun, Johnny Bobbitt (35) přesto bydlí dál pod mostem. Vyšetřuje se, zda peníze zneužili správci sbírky.

Začalo to jako pěkný příběh lidské štědrosti a vděčnosti. “Jeden večer jsem jela do Filadelfie, myslela jsem, že to zvládnu i přes blikající kontrolku nádrže. Ale mýlila jsem se. Zastavila jsem u silnice a vyrazila k pumpě,” popsala Kate McClure listopadovou událost.

“U silnice, jako každý den, seděl Johnny. Viděl, že mám trable, tak mi řekl, ať se vrátím do auta a zamknu. Po pár minutách se vrátil s kanystrem, utratil svých posledních 20 dolarů. Nic za to nechtěl, já ani neměla hotovost.”

Mark a Kate ujišťují, že pěkné výlety platili ze svého.

Na témže místě ho viděla i příště a další dny, pokaždé mu dala tu pár dolarů, tu teplé ponožky nebo bundu. Ale pak dostala nápad požádat o příspěvky i další dobrodince: založila sbírku na uznávaném serveru GoFundMe. “Chci, aby mohl zaplatit kauci a první nájem, pokrýt mu náklady na pár měsíců, sehnat auto,” popsala účel sbírky s tím, že Johnny stojí o zaměstnání, jen potřebuje pomoci do začátku.

Příběh dojal 14 000 dárců, místo požadovaných deseti tisíc se sešlo 402 706 dolarů (8,8 mil. Kč). Na starosti je měla právě Kate a její přítel Mark D’Amico; slíbili Johnnymu pomoci i sehnat právníka a finančního poradce. Z ohromné sumy však bezdomovec viděl jen zlomek a už je zase na ulici. Zato Kate a Mark si začali žít nějak nad poměry: nové BMW, výlety do Los Angeles či Las Vegas, kde se to neobejde bez návštěvy kasina...

Ze sbírky půlka peněz zmizela, ale oni tvrdí, že jim na to stačily jejich platy tesaře a recepční. Místo slibovaného domu Johnnymu koupili akorát karavan, auto a nějakou elektroniku, přitom auta zase prodali; 25 000 dolarů prý roztočil jen tak. “Dát mu všechny ty peníze by nemělo smysl, rozfofroval by je,” vyjádřil se D’Amico pro deník Philadelphia Inquirer. Server GoFundMe zatím vyšetřuje, co se vlastně stalo.

Kate pak Johnnyho u silnice potkávala pravidelně.

Jiní dobrodinci se Johnnyho snažili přihlásit do dvou odvykacích programů, ale pořád utrácí v přepočtu přes tři sta korun denně za opioidy a bydlí zas pod mostem.

“Myslím, že na začátku měli dobré úmysly, ale z té spousty peněz se zrodila hamižnost,” konstatuje sám Bobbitt. Ještě má šanci, polovina sbírky pořád zbývá - ale také by musel sám chtít a nenechat se ovládat démonem drog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.