Trápení zrzky z Proseka: Plast? Pro veverku past! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Trápení zrzky z Proseka: Plast? Pro veverku past!

Veverka z pražského Proseka už několik dní nosí plastový obojek.
Veverka z pražského Proseka už několik dní nosí plastový obojek. (logo Foto čtenáře Aha!)

Plasty, kam se podíváš. Na nepořádnost lidí doplatila zrzka z pražského Proseka. Okolo krku jí uvízlo víčko z kelímku. Nechtěnou »ozdobu« nosí už několik dní…

Někdo si pochutnal na zmrzlině z rychlého občerstvení, co se stane s obalem, už si ale hlavu nelámal. V plastové pasti uvízla veverka. Nejspíš se chtěla jen podívat, co je v odhozeném kelímku dobrého a na krku už jí zůstal »obojek« v podobě okraje víčka. Teď s ním skáče ve větvích pražského sídliště. „Víčko má kolem krku už několik dní,“ říká Michaela, která nebohou zrzku vyfotila. O potížích zvědavé veverky už ví i záchranná stanice pro zvířata. Záchranáři ji ale neumí odlovit. Nezbývá než čekat, zda víčko odpadne samo. „Je už popraskané, tak snad spadne. Zatím ale drží,“ popisuje Michaela.

Doba plastová v číslech.

322 milionů tun plastů se ročně vyrobí.
20 tisíc tun plastového nádobí spotřebují Češi ročně.
1360x by obkroužily planetu kelímky na kávu, které se za rok vyrobí.
725 milionů kelímků na kávu spotřebují Evropané denně.

Za jak dlouho se rozpadnou?

Sáček 25 let
Kelímek 70
Láhev 100
Polystyren 10 tisíc let

Velký problém s mikroplasty

Plasty ochrožují i lidi, i když si to mnozí z nás neumědomujeme. Ukazuje se totiž, že se miliony tun plastů rozpadají na mikroskopické částečky. Zákeřné mikroplasty pak kontaminují vše – vdechneme je, vypijeme ve vodě či sníme v mase ryb. Jak výrazně negativní účinky mají na zdraví lidí vědci zjišťují. Jsou však na počátku, zkoumají je teprve pár let.

Nebohá australská želva se zachytila do plastového držáku plechovek jako želvátko. Nikdy už se nevyprostila a skončila s deformovaným krunýřem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.