Filatelistické poklady za miliardy v Praze: Telegram z lodi, která zachránila Titanic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Filatelistické poklady za miliardy v Praze: Telegram z lodi, která zachránila Titanic

František Beneš
František Beneš  (Foto Aha! – Robert Klejch)

Světové setkání filatelistů láká od včera příznivce zoubkovaného umění do Vysočan. Po deseti letech se sem vrátila výstava Praga 2018.

Stovky tisíc známek za miliardy korun jsou od včera vystaveny v prostoru hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Až do soboty jsou tu k vidění skutečné skvosty! „Do čestného dvora výstavy přihlásili nejznámější sběratelé světa své nejcennější rarity,“ řekl Aha! za organizátory František Beneš. Jednou z nich je i takzvaný Bombajský dopis ofrankovaný dvojicí červených známek Mauricia – Post Office: „Ten nechyběl ani na první výstavě Praga v roce 1938.“ Jeho kopii si lze zakoupit jako upomínku.

Dalším lákadlem je například telegrafický vzkaz, zkušebně poslaný z lodi Carpathia koncem roku 1898, tedy 14 let před přijetím zprávy o potopení Titanicu. „Mimořádně vzácné jsou aršíky vydané exilovou vládou v Londýně v roce 1943, podepsané předními osobnostmi té doby,“ dodal Beneš.

Poklady nefotit!

Každý vystavovatel si musel své kousky nechat pojistit, na místě je chrání zákaz focení s bleskem, v Čestném dvoře s raritami není dovoleno fotit a natáčet vůbec. „Jsou velmi citlivé na světlo, hlavně modrá a fialová barva,“ uvedl Beneš. V poštovním muzeu v domovském Port Louisu například ukazují cenné Mauritie pouze dvě minuty za hodinu, jinak jsou ve tmě. Pražskou výstavu pak také hlídá početná ochranka, uniformovaná i v civilu.

Víte, že...

...Bombajský dopis byl objevený v indickém bazaru až v roce 1897? Naposledy byl k vidění na výstavě Anphilex v New Yorku v roce 1996. Tam byl označen za aristokrata ve filatelii. Poté ho koupil český sběratel, který zůstává v anonymitě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.