Afričané tvoří umělecké sochy pro Zoo Zlín: Žirafa či lev z dubu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Afričané tvoří umělecké sochy pro Zoo Zlín: Žirafa či lev z dubu!

„S radostí tvořím,“ řekl Hamma Boubacar (40, vpravo).
„S radostí tvořím,“ řekl Hamma Boubacar (40, vpravo).  (Foto Aha! – Slávka Červená)

Žádné repliky, ale originální sochy! Ty ozdobí v Zoo Zlín kontinent Afriky. Návštěvníci tam mohou nyní vidět čtyři africké umělecké řezbáře přímo při práci.

Umělci vytvoří 11 velkých soch, šest zvířat včetně lva a pět postav. K dispozici mají mohutné dubové kmeny. „Premiéru zde mají dva umělečtí řezbáři z Gabonu. Už popáté jsou tu dva umělci z Nigerie,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Před pavilonem žiraf bude již dnes možné spatřit bezmála sedmimetrovou žirafu od Nigerijců. U sezónního vstupu vzniká africká žena s nádobou vody na hlavě a dítětem na zádech. Tu tvoří ji dláta Gabonců.

Žena, voda, dítě...

„U nás je to symbol lidství. Je to pro mě čest, že tu mohu s kolegou tvořit,“ řekl Joseph (52) z Gabonu, který sebou stále nosí vyřezávanou hůl. „Mám ji od otce. Dohlíží tak na moji práci,“ vysvětlil. Tvoří 30 let a přiznal, že nejdál byl dosud jen ve vzdálenější vesnici od svého bydliště. V Evropě má premiéru. Krásně řekne »dobrý den« a chutná mu pivo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.