Hlídání dětí u vody: Nejmenší mějte na dosah, větší na dohled! U vody bezpečně 2. díl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hlídání dětí u vody: Nejmenší mějte na dosah, větší na dohled! U vody bezpečně 2. díl

Malé děti ve vodě nepouštějte z náruče.
Malé děti ve vodě nepouštějte z náruče. (Foto scom)

Nejoblíbenější letní aktivitou je bezesporu koupání ve vodě. Pro rodiče je to také příležitost, jak začít učit plavat své ratolesti. A víc než sto slov je jedna ukázka, jen ale vědět, jak správně na to. I když ale dítě ve vodě jen dovádí, rozhodně to nepodceňujte...

»Jdu jen pro kafe«

Bohužel se to stává, trocha nepozornosti si vybírá krutou daň. I když jde o zahradní bazén nebo dobře známý rybník, vodu nikdy nepodceňujte a své děti mějte stále pod maximálním dozorem. „S čím se často setkávám, co dospělí podceňují je, že pokud jich je u vody více, stává se, že v jednom okamžiku hlídají děti všichni a zároveň nikdo,“ upozorňuje lektorka plávání z Baby Clubu Juklík Štěpánka Štrougalová. Řešení je přitom jednoduché. Stačí vymezit přesnou dobu na koupání, v případě zahradních bazénů se vymezí i doba, kdy bude bazén zakrytý. „Vždy je nutné přesně konkrétně jmenovat, kdo děti zrovna hlídá. A to opravdu slovy: »Pavle, jdu si pro kafe. Hlídáš teď ty«,“ vysvětluje jedna z průkopnic dětského plavání u nás.

Voda je kamarád, ale...

Odmalička byste měli dětem vštěpovat, že voda je kamarád, ale jenom v případě, že se dodržují určitá pravidla. „Za samozřejmost se považuje to, že dítě ví, že do vody smí vstoupit vždy pouze tehdy, pokud to řekne rodičům, případně dospělé osobě, která ho hlídá. Také oznamuje, kam jde, zda na klouzačku, na záchod apod., a že ví, kam přesně smí plavat,“ vyjmenovává Štěpánka, která je maminkou čtyř dětí. A v neposlední řadě by měla vaše ratolest také vědět, jaké hrozí nebezpečí v přírodní vodě (střet s motorovým člunem, nebezpečí u jezu, síla vln, hloubka atd.).

Neměňte svou náruč za rukávky

„Mějte vždy na paměti, že děti předškolního věku byste ve vodě měli mít na dosah, starší děti na dohled,“ upozorňuje Štěpánka. Plavky s všitou vestou, rukávky v kombinaci s kruhem nebo pro sichr ještě nafukovací lodička, nic z toho nenahradí hlídajícího rodiče. „Neustále mě rodiče malých dětí překvapují, že vymění svoji bezpečnou náruč a pomocnou ruku při seznamování s vodou za nesmyslně obrovské množství »záchranných pomůcek«, které navléknou na malé dětské tělíčko,“ podivuje se lektorka plavání s třicetiletou praxí. Hračky zkrátka hlídající rodiče nenahradí. „Ti mají dovádět se svým dítětem ve vodě. Ne se na jeho první seznámení s vodou dívat ze břehu,“ dodává.

Plavecké dovednosti jsou nutností

Kdy nastává ideální doba začít učit své děti už opravdová plavecká tempa? „Nejlépe kolem 6 až 8 let. Pro samotnou výuku plavání jsou naprosto nezbytné základní plavecké dovednosti. Především jde o dýchání do vody, splývavá poloha – na břiše i na zádech s hlavou v prodloužení trupu, orientace ve vodě i pod vodou s otevřenýma očima, pády a skoky a pochopit a cítit záběrové plochy a polohy, které zajišťují pohyb vpřed a naopak,“ líčí Štěpánka.

Tempa nedrilujte!

Rozhodně dítě tempa nedrilujte. Pokud se vaše ratolest nebude chtít o prázdninách učit nic nového, tak si tím nekazte dovolenou a ve vodě si hrajte a dovádějte. „Zapamatujte si ale tohle pravidlo, které platí při výuce jakéhokoliv sportu: »Jedna perfektní ukázka dokáže mnohem víc než 100 slov«. Dítě se mnohem lépe a rychleji učí napodobováním. A u vody je nutné, aby se na vaše provedení dítě dívalo ze břehu,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. A také zapomeňte na plavecké pomůcky, jako jsou vesty, kruhy, rukávky apod, které určují dítěti špatnou polohu těžiště a ani mu nedovolí vydechnout správně do vody.

Základní plavecké způsoby

Prsa

Mohou se zdát jako jednoduchý a přirozený plavecký způsob, ale jsou náročné na koordinaci. Abychom mohli správně prsa plavat, musíme zvládat výdech do vody s potopenou hlavou, splývavou polohu a ruce jdou do strany na úroveň prsou a následně pod hrudník. Nohy provádějí odraz zároveň.

TAKHLE NE!

Hlava nad vodou (tzv. »paní Radová«), bez výdechu do vody. Plavec zaujímá spíše svislou polohu a tempa jsou široká (tzv. žába), ruce jdou až dozadu a nohy nejdou naráz.

Znak

Tento plavecký způsob se doporučuje zejména pro ty, kteří mají problémy s páteří a díky němu lze doplavat i větší vzdálenost bez velké námahy.

TAKHLE NE!

Hlava není v prodloužení těla, nohy jsou pokrčené. Ruce jdou šikmo od těla nebo šikmo za hlavu.

Kraul

Po prsou je kraul druhý nejnáročnější plavecký způsob. Plavec vydechuje do vody se zanořeným obličejem, je ve splývavé poloze, nadechuje se do strany a kraulový kop vychází z kyčlí.

TAKHLE NE!

Ruce nedotahují záběr do konce, nejsou podél osy těla a jsou natažené. Nohy jsou při kraulovém kopu pokrčené a hlava je nad hladinou.

Dýchání do vody

Nejen správný pohyb rukou a nohou, ale i tzv. dýchání do vody tkví ve zvládnutí základních plaveckých způsobů. Je to o celkové koordinaci. Může se zdát, že takové dýchání nic není, ale v kombinaci s tempy dokáže pořádně zamotat hlavu.

Jak na to?

Nejprve může dítě foukat do dlaně s vodou. Dalším krokem je foukání bublin do vody se zanořenými ústy, postupně i nosem. Poté následuje zanoření celého obličeje s výdechem do vody. Nakonec se celá hlava schová pod vodu. Cílem je naučit dítě intenzivní nádech ústy a dlouhý, plynulý a úplný výdech ústy i nosem do vody s otevřenýma očima. Je zapotřebí se naučit i rytmus, který se pak využije při plavání, a to bez zadržení dechu.



Přečtěte si
Lubica258
20. 4. 2023 • 10:49

My máme na zahradě nadzemní bazén a nikdy v něm nejsou děti bez dozoru. I když už umí starší plavat, tak mám z vody stále respekt. Na léto se už moc těším. S dětmi si ho zase užijeme. K Vánocům dostali vodní bomby na vodu, které jsem objednala z http­s://ww­w.pl­aza.cz­/dar­ky-hry-zabava/ a hned je chtěli vyzkoušet, tak bylo těžké je uhlídat, aby do toho léta vůbec všechny vydržely .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.