Okamžiky hrůzy! Letadlo kvůli bouři nedokázalo přistát v Praze. Cestující Tomáš: Proletěli jsme zelenou tmou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Okamžiky hrůzy! Letadlo kvůli bouři nedokázalo přistát v Praze. Cestující Tomáš: Proletěli jsme zelenou tmou

etadlo z Řecka kvůli bouři nedokázalo přistát v Praze-Ruzyni.
etadlo z Řecka kvůli bouři nedokázalo přistát v Praze-Ruzyni. (Foto ara)

Okamžiky hrůzy zažili čeští dovolenkáři, vracející se ve středu večer letadlem od moře z Řecka. Poryvy větru, hustý déšť a blesky znemožnily pilotům přistát v Praze. Na dráhu je věž navedla dvakrát, s klepajícím se strojem nakonec prolétali »zelenou tmou« a dosedli až v Brně.

Tak dramatický návrat z dovolené v řecké Kefalonii si čeští turisté nepředstavovali. Letadlo klesající na ranvej v pražské Ruzyni stihla bouřka. „Těsně před přistáním pilot stroj opět zvedl. Udělali jsme kolečko nad Kladnem a znovu se blížili na přistání. Tentokrát z druhého směru,“ popsal Aha! cestující Tomáš. Ani to nevyšlo, vítr s letounem cloumal ze strany na stranu. „Házelo to jak svině, venku bílá tma, tmavězelená tma. Několik lidí leknutím vyjeklo,“ vyprávěl Tomáš. To už stroj zase prudce stoupal vzhůru a od dalšího pokusu dosednout v české metropoli pilot upustil.

„Nahoře už to bylo ok. Ty poryvy větru byly strašný,“ dodal Tomáš. Nakonec už bez problémů přistáli v Brně. Tam několik lidí cestu ukončilo, dál odmítli pokračovat. „V Brně-Tuřanech se let zdržel necelou hodinu a v 19.40 byl připraven k odletu do Prahy,“ řekla Aha! mluvčí brněnského letiště Kateřina Pichalová. V tu dobu tam bylo již po bouři.

Co je barevná tma?

Při průletu mraky letadlo podle cestujících obklopila »barvená tma«. Měla odstíny od hnědé, přes tmavě zelenou až po černou. „Bouřkový oblak zvaný cumulonimbus, kterým letadlo prolétalo, sahá od 1 do 12 kilometrů. V každé výšce stratosféry jsou odlišné fyzikální podmínky – teplota, vlhkost, nasycení. Proto je i viditelnost a dohlednost je v každé výšce jiná. Navíc tam panují výrazné vzestupné proudy, které mohou přinést nulovou dohlednost,“ vysvětlila Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

Oblak může dosahovat výšky až 12 km.

Správný postup

Manévr ocenili cestující, kteří už mají s leteckým cestováním zkušenosti. „Myslím, že nám pilot zachránil život,“ uvedl Tomáš. I mluvčí letecké společnosti Vlaďka Dufková Aha! řekla, že kapitán vyhodnotil situaci správně: „V Praze se strhla večer jedna z největších bouří za poslední dobu. Proto se rozhodl přistát raději v Brně. Takové události jsou poměrně běžné.“

Grafika Aha!

Po prvním pokusu se letadlo otočilo nad Kladnem, po druhém ale raději zamířilo do Brna. Odtamtud se cestující do cíle v Ruzyni vrátili večer.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.