Vojáci zabití v Afghánistánu: Dojemné osudy hrdinů. 1 veterán, 2 nováčci, dítě přišlo o tátu… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vojáci zabití v Afghánistánu: Dojemné osudy hrdinů. 1 veterán, 2 nováčci, dítě přišlo o tátu…

Loučení se zesnulými vojáky.
Loučení se zesnulými vojáky. (Foto AČR, ara)

Čtyřikrát vycestoval v minulosti rotný Martin Marcin (†36) s českou armádou na zahraniční mise a vždy se v pořádku vrátil domů. Jeho pátá štace, třetí v Afghánistánu, se mu ale stala osudnou. Marcin zemřel v neděli při útoku sebevražedného atentátníka se dvěma nováčky na misích.

Smutek zavládl nad americkou základnou Bagrám v afghánské provincii Parwan, kde působí také čeští vojáci. Česká jednotka si připomněla své kolegy, které v neděli ráno zabil sebevražedný atentátník. V jednom okamžiku zemřeli tři čeští vojáci. Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25). Podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Vernera byli zabití členové 42. mechanizovaného praporu mladí, nikoliv však nezkušení. Na jednoho z nich doma čekalo tříměsíční dítě...

Smrt v půli mise

Jenže na rozdíl od rotného Marcina, který prošel dvěma misemi v Kosovu a potřetí byl v Afghánistánu, Beneš se Štěpánkem byli v misi nováčky. Smrt si je našla zhruba v polovině jejich nasazení. „Všichni tři vojáci byli v Afghánistánu nasazeni od dubna tohoto roku na misi, jejíž rotace bude ukončena letos v říjnu. O případném doplnění jednotky není v tomto okamžiku ještě rozhodnuto,“ sdělila Aha! Jana Zechmeistrová z ministerstva obrany.

Dostanou přes milion

Těla vojáků přepraví ve středu po čtvrté odpoledne armádní speciál. Na letišti padlé uvítá také prezident Miloš Zeman (73), po celém Česku se také rozezní sirény. „Pokud jde o ocenění, tuto otázku jsem zatím s panem prezidentem neprobíral,“ napsal včera Aha! Zemanů mluvčí Jiří Ovčáček. Vojáky ale plánuje armáda pohřbít s poctami, postará se i o pozůstalé. „Ministerstvo obrany poskytne náhradu nákladů spojených s pohřbem, náhradu nákladů na výživu pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých a jednorázové mimořádné odškodnění pozůstalých,“ dodala Zechmeistrová. Stát vyplácí pozůstalým vojáka 120násobek minimální mzdy, každá z rodin by tak měla získat kolem 1,4 milionu.

Kolik platí za riziko?

Armáda vedle platu přiznává vojákům v Afghánistánu, kde je vysoké riziko smrti nebo úrazu, příplatek v rozmezí 3600 až 5200 korun denně. V méně rizikových operacích je to od 500 do 2500 Kč. „Příplatek kromě rizika zohledňuje také to, že po celou dobu služby v zahraničí nemá voják nárok na volno, ani na žádné jiné příplatky,“ upřesňuje Jana Zechmeistrová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.