Stíny horkého léta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Stíny horkého léta

Nejen zvýšené riziko požárů a nedostatek vody přináší suché a horké léto, které právě prožíváme.
Nejen zvýšené riziko požárů a nedostatek vody přináší suché a horké léto, které právě prožíváme. (Foto ara)

Nejen zvýšené riziko požárů a nedostatek vody přináší suché a horké léto, které právě prožíváme. Toto počasí má v sobě mnoho dalších úskalí, která si ani neuvědomujeme.

* Podchlazení. Čím větší je hic, tím více stoupá nebezpečí podchlazení a angín. Důvod? Přehnané klimatizování, ledové nápoje apod. Nevěřte babské radě, že na angínu je nejlepší zmrzlina. Poskytne vám jen dočasnou úlevu a podchlazení mandlí nemoc zhorší.

* Vyčerpání. Naše tělo je nastaveno na to, že v létě regeneruje. Počasí, které panuje, nás ale paradoxně vyčerpává. Budeme proto náchylnější k chřipkám a virózám, které přijdou na podzim a v zimě.

* Vitamin D. Hrozí, že budeme mít nedostatek vitaminu D, který je důležitý pro zdravé a silné kosti a také nás chrání proti akutním respiračním infekcím a chřipce. Jeho zásadním přírodním zdrojem je sluníčko. V tropických vedrech se ale před žhavým sluncem skrýváme.

* Stres. V horku jsme unavení a špatně se pracuje, a tak odkládáme domácí práce i úkoly v zaměstnání. Ty se pak kupí a na nás z nesplněných úkolů útočí psychický stres.

* Dehydratace. Je důležité pít, i když nemáme žízeň. Když přijde pocit žízně, už to znamená určitý stupeň dehydratace. V horku bychom měli přijmout 3 až 5 litrů tekutin denně. Ideální je voda, minerálky a vlažný čaj.

* Zácpa. Člověk nemá ve vedru často tolik chuti na vločky a obiloviny, které jsou důležitým zdrojem vlákniny. Jen zelenina a ovoce nestačí. Navíc se méně hýbeme, takže se zpomaluje i pochyb střev.

* Bolesti. Častěji nás trápí bolesti hlavy a zad. Kromě jiného bývá důvodem nevyspání. Během tropické noci je spánek nekvalitní a organismus si dostatečně neodpočine.

* Pokožka. Více nás mohou trápit kožní problémy kvůli zapařování pokožky. Pokud setrváme dleší dobu v mokrých plavkách, zvyšuje se i riziko infekce močových cest a mykóz.

* Požár. Mnohem riskantnější je manipulace s vysoce hořlavými kapalinami, jako je benzin, nafta, barvy apod. Při vysokých teplotách se více odpařují a tím pádem roste i riziko, že dojde ke vznícení a výbuchu jejich hořlavých výparů.

* Exploze. Nikdy nenechávejte ve vedru za sklem auta plynový zapalovač. Je časovanou bombou, která když exploduje, může poničit nejen auto, ale způsobit i vážná zranění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.