Ukradli královské klenoty, ujeli na motorovém člunu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ukradli královské klenoty, ujeli na motorovém člunu

Z klenotů zmizely dvě královské koruny a královské jablko.
Z klenotů zmizely dvě královské koruny a královské jablko. (Foto Reuters)

Ve Švědskudošlo k loupeži, za kterou by se nemusel stydět ani Brad Pitt (54) a George Clooney (57) ve filmu Dannyho parťáci. Dva zlodějíčci tam ukradli královské klenoty a pak z místa činu pláchli na malém motorovém člunu.

Ke krádeži došlo v katedrále ve městě Strängnäs na jihovýchodě země. Pachatelé tam přišli kolem poledne, tedy v době, kdy byla otevřena pro veřejnost, a z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali dvě královské koruny a královské jablko. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. Podle úřadů mají nevyčíslitelnou hodnotu.
Policie po dvojici mužů pátrá na vodě i ve vzduchu. Jako by se po nich ale slehla zem. „Zatím je to 1:0 pro ně,“ konstatoval mluvčí stockholmské policie Thomas Agnevik.

Víte, že...
...jedna z korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611? Druhá pak jeho manželce, královně Kristině. Jednalo se o pohřební koruny, které byly z hrobů vyzdviženy a vystaveny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.