Uvidíte v Česku: Rekordní zatmění Měsíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Uvidíte v Česku: Rekordní zatmění Měsíce

Obloha večer 27. července. Měsíc je na tomto snímku 2krát zvětšen oproti skutečnosti.
Obloha večer 27. července. Měsíc je na tomto snímku 2krát zvětšen oproti skutečnosti. (Foto pro Aha! – P. Horálek, archiv Astronomického ústavu AV ČR, scom)

To se jen tak nevidí! Po sedmi letech nastane v pátek úplné zatmění Měsíce. A pozor, bude zároveň nejdelším v tomto století. Luna »vyklidí oblohu« na hodinu a 43 minut!

Pokud si myslíte, že se Měsíc ztratí z oblohy a nebude vůbec vidět, jak by název úkazu mohl napovídat, tak jste na omylu. „Získá zvláštní cihlově oranžové až rudé zabarvení,“ vysvětlil Pavel Suchan, mluvčí Astronomického ústavu AV ČR.
Událost je významná především kvůli tomu, že se jedná o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století, delší nastane až za 105 let! Konkrétně 9. června 2123 a potrvá ještě o tři minuty déle.


Večerní nebeská show vypukne ve 21.30 hodin nízko nad jihovýchodním obzorem a skončí ve 23.13 hodin. Další hodinu pak bude Luna vystupovat ze zemského stínu. Měsíc vynikne ale i při východu. Po soumraku kolem 20.47 hodin bude ponořen levým dolním okrajem asi 35 procenty svého průměru v zemském stínu.

Nejmenší úplněk
Nadcházející úplněk nebude zajímavý jen zatměním. Nastane i takzvaný mikroúplněk, tedy nejmenší Měsíc v roce. Na své eliptické dráze se ocitne nejdále od Země. Přesně v 7.45 hodin bude od nás 406 222 kilometrů daleko. Pokud ho srovnáme v tento den se superúplňkem, tedy naopak největším Měsícem v roce, bude přibližně o 14 procent menší.

Víte, že...
...další úplné vzácné zatmění Měsíce, který projde středem zemského stínu, nastane v červnu 2029? Bude jen o minutu kratší jako to letošní.
...nejlépe pozorovatelné bude zatmění mimo města, kde je nejméně světelného smogu?

Kdy kouknout na oblohu v Česku?
• Východ Měsíce: 20:47 SELČ
• Začátek částečného zatmění: 20:24:27 SELČ
• Začátek úplného zatmění: 21:30:15 SELČ
• Maximální fáze zatmění: 22:21:43 SELČ
• Konec úplného zatmění: 23:13:12 SELČ
• Konec částečného zatmění: 00:19:00 SELČ

Jasný Mars
27. července – na stejný den jako zatmění připadá i velká opozice Marsu. Planeta bude nejjasnější za posledních 15 let. Jen o 4 dny později, 31. července, pak bude rudá planeta nejblíže k Zemi od roku 2003. Dělit je bude »pouhých« 57,59 milionu km. V době úkazu najdeme mimořádně jasný Mars (s výraznou naoranžovělou barvou) necelých 6° jižně od zrudlého Měsíce.

Rojení...
13. srpna – nastane maximum meteorické roje Perseidy. Padající hvězdy je možné vidět už nyní, roj je z našeho pohledu činný od 17. července do 24. srpna.

Životní rituál  s černou svící
Zatmění měsíce není jen astronomickým jevem, velkou roli hraje i v duchovnu. Zkuste rituál, který vám pomůže nahlédnout do vaší duše. Tento rituál je nejvhodnější provádět den před zatměním.
Vytvořte na zemi kruh a doprostřed něj postavte černou svíci. Pohodlně se usaďte a soustřeďte se na sebe, pomalu a pravidelně dýchejte. Naslouchejte svému podvědomí, možná se dozvíte něco důležitého.


Jakmile se budete cítit připraveni, zapalte černou svíci a vyslovte tato slova: „Nechť je tato svíce vnitřním světlem, lampou poustevníka, která mě vede do vlastních temnot. Nechť mám odvahu čelit čemukoli, co tam naleznu, a ať tomu porozumím, ať nechám odejít to, co pro mne již nemá cenu, a ať se posunu dál k vlastnímu dobru i k dobru všech, jejichž životy jsou s mým propojeny.“ Buďte trpěliví a nemějte na sebe přílišné nároky.  Hlavním cílem tohoto rituálu je duchovní růst. Když skončíte, zhasněte svíci, otevřete kruh a posilněte se jídlem a pitím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.