Ovocné stromy potřebují nejen vodu! Zahrádkáři: Stavějte alespoň podpěry. A jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ovocné stromy potřebují nejen vodu! Zahrádkáři: Stavějte alespoň podpěry. A jaké bude počasí?

Miroslav Ohnút podpírá větve obsypané ovocem.
Miroslav Ohnút podpírá větve obsypané ovocem. (Foto pro Aha! – Jana Gogová)

Křup! A větev stromu obsypaná tíhou rostoucích plodů je zlomená. Dozrávajícího ovoce je možná nejvíce za posledního půlstoletí a přece je úroda jablek, hrušek, švestek i broskví v ohrožení. Důvod? Dlouhotrvající sucho! Dřevo stromů praská, spousta plodů navíc zasýchá a padá.

Stromy by potřebovaly vodu. Ale neprší a na mnoha místech republiky mají zahrádkáři zákaz zalévání. „Je sucho, plody kvůli tomu padají. Z velké přeúrody praskají a lámou se větve,“ potvrzuje i sadař Tomáš Jurák (43) z Nedakonic.

„Jediné co nyní můžeme dělat, je snažit se stromům odlehčit. Pomoci jim podpěrami,“ shodují se generačně rozdílní pěstitelé Miroslav Ohnút (76) z Bohuslavic u Zlína a Lukáš Gajdůšek (26) ze sousedních Doubrav.

„Máme desítky ovocných stromů, kdybychom s otcem nevyráběli podpěry v jeho truhlářské dílně jako na běžícím pásu, nakonec bychom splakali nad výdělkem. Některé větve se nám i tak pod náporem ovoce lámou, podpěry ale jakž takž drží celé stromy a to je nejdůležitější,“ říká mladý ovocnář. „Stromy mám podepřeny, kolem ale vidím úplnou spoušť, ovoce jsou mraky, jenže úroda tam bude bez vody podpěr mizivá,“ doplňuje Ohnút.

Už se pálí

Nejlépe dopadly meruňky a třešně. Dozrály předčasně v dobré kondici stromů. Teď už kvasy z nich zamířily do kotlů v pálenicích. „Nevzpomínám si, kdy bychom otevírali na začátku července, třešňovice je vynikající, plody měly dokonalou vyzrálost a sladkost. Teď přichází čas meruněk, špendlíků a mirabelek,“ dodává legendární páleničářka Stanislava Chalupová (85) z Březnice na Zlínsku.

Sucho trvá a přitom…meteorologové varují před záplavami

Tlaková výše vymete oblohu nad Čechami, zatímco okraj tlakové níže nad Moravou přitáhne mraky. Na západě Česka budou padat třicítky, na východě rtuť teploměru nevyšplhá nad 21 °C a bude pršet. V Jeseníkách a Beskydech by měly být srážky dnes a zítra dokonce velmi vydatné. Napršet může i 60 milimetrů a mohou rozvodnit i některé řeky. Navzdory tomu stále panuje na většině území Česka sucho a lépe nebude. Hladina podzemních vod jsou nízko, přívalové deště ji nezvednou. Většina vody odteče, protože se v krajině neudrží.

Jak bude?

Dnes: polojasno, ojediněle přeháňky i bouřky, den 24 až 28 °C, na Moravě 21 °C.

Zítra: polojasno, na SV oblačno až zataženo s občasným deštěm, noc 12 až 16 °C, den 24 až 28 °C, na Moravě 21 °C.

Pátek: polojasno, na Moravě oblačno až zataženo, místy přeháňky, noc 10 až 15 °C, den 26 až 30 °C, na Moravě 23 °C.

Sobota: polojasno, během dne až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, noc 12 až 16 °C, den 26 až 31 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.