120 tisíc jako první pokuta za vedení domácího porodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

120 tisíc jako první pokuta za vedení domácího porodu!

Podle lékařů se má rodit v nemocnici.
Podle lékařů se má rodit v nemocnici.  (Foto ara)

Poprvé padla v Česku za domácí porod pokuta! Dostala ji porodní asistentka Hana Johanka Kubaňová, která měla s maminkami plánovat a vést porody doma, což asistentka nesmí. Zaplatí za to 120 tisíc korun. 

Případ zveřejnily včera Hospodářské noviny (HN). Vyškolené asistence uložil pokutu Středočeský kraj, podle kterého plánovala minimálně tři porody doma, které zároveň i vedla. Zdravotnice s tímto zaměřením totiž mohou rodičkám pouze pomáhat.
„Hodlám se proti ní (pokutě) odvolat,“ řekla. Brání se tím, že přijížděla vždy k už běžícím porodům. Jeden z případů se stal v listopadu 2016, kdy pomáhala u komplikovaného porodu. Děťátku poklesl srdeční tep, tak zavolala záchranku. Asistentka ho prodýchla a záchranáři odsáli jeho dýchací cesty. Rodiče ohodnotili pomoc od asistentky i záchranářů jako profesionální a odbornou.

Lékaři preferují porodnice

Právnička Zuzana Candigliota, která Kubáňovou zastupuje, s pokutou nesouhlasí. „Porodní asistentka je kvalifikovaná, aby rozpoznala, zda porod je v pořádku či nikoliv a případně včas doporučila přesun do nemocnice. Pokud i stát uznává, že žena má právo rodit doma, je absurdní, že není přijatelné, aby u toho měla asistentku, která nepopiratelně rizikovost domácího porodu snižuje,“ řekla HN. Doktoři to ale vidí jinak. „Když nastane komplikace, ani asistentka, ani celý tým lékařů v obývacím pokoji nic nezmohou,“ řekl Jaroslav Feyereisl z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.