Rys se zabydlel u Macochy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rys se zabydlel u Macochy

Kryštof při odpočinku. Díky speciálnímu obojku mohou vědci sledovat jeho pohyb v Moravském krasu.
Kryštof při odpočinku. Díky speciálnímu obojku mohou vědci sledovat jeho pohyb v Moravském krasu. (Foto Mendelova univerzita Brno)

Jmenuje se Kryštof a třetím rokem se »potlouká« po Moravském krasu. Rysí samec sem dorazil z Moravskoslezských Beskyd a nejspíš se mu v chráněné oblasti zalíbilo. Je prvním po hodně dlouhé době. Poslední rys byl totiž u Macochy zastřelen před 60 lety.

Vědci dostali příležitost predátora sledovat i proto, že ho loni uspali a na krk mu umístili speciální obojek. „Kryštof si vymezil teritorium, dokonale se adaptoval. Umí překonat bez problémů zdejší silnice, vypořádal se i s čilým turistickým ruchem,“ tvrdí Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity.
Přírodovědci dokázali zmapovat i rysův jídelníček. Nejčastěji si uloví srnce, troufl si už i na muflona. „Jiné druhy jsme v rámci telemetrického sledování nezaznamenali, ale není vyloučeno, že ulovil vícekrát i zajíce nebo hlodavce,“ uvedl Duľa.

Rysí teenager s kořistí na snímcích z fotopasti.

Zatím bez lásky
Osamělost čtyřletému Kryštofovi zatím evidentně nevadí. Pokud by chtěl najít partnerku, musel by se vrátit do Beskyd nebo vyrazit na Šumavu, kde žije populace 60 až 80 jedinců.

Rysí teenager s kořistí na snímcích z fotopasti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.