Jára Cimrman pláče: Zemřel král Bořivoj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jára Cimrman pláče: Zemřel král Bořivoj!

Jako král v »pohádce, která u dětí propadla« Dlouhý, široký a krátkozraký (na snímku s Petrem Bruknerem).
Jako král v »pohádce, která u dětí propadla« Dlouhý, široký a krátkozraký (na snímku s Petrem Bruknerem). (Foto archiv Divadla Járy Cimrmana)

Ve věku 82 let zemřel herec Bořivoj Penc, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana! Jeho smrt v jedné z pražských nemocnic potvrdil spoluzakladatel scény Zdeněk Svěrák (82).

„Ještě před čtrnácti dny se objevil jako král v jedné z jeho nejslavnějších her Dlouhý, široký a krátkozraký! A teď odešel,“ prohlásil Svěrák. Co bylo přičínou smrti jeho kolegy, kterého přivedl mezi cimrmanology, ale není jasné. Vedle divadla hrál původně vyučený nástrojař také ve filmu. Poprvé se v roce objevil ve snímku Nejistá sezona (1987), který autorská dvojice Svěrák-Smoljak natočila na sklonku komunistického režimu a v němž s humorem, satirickou příchutí i s nádechem nostalgie líčí peripetie malého divadelního souboru s nadřízenými orgány.

Zahrál si ale také ve filmech Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve, Tři bratři či seriálu Bylo nás pět, v němž ztvárnil pana faráře.

Soubor Divadla Járy Cimrmana, který v roce 2016 oslavil 50 let své existence, už bohužel navždy opustila celá řada jeho zákládajících i dlouholetých členů – Ladislav Smoljak (†78), Pavel Vondruška (†85), Jan Kašpar (†60) či Jaroslav Vozáb (†68).

 Pohřeb Ladislava Smoljaka na Olšanských hřbitovech

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.